0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Što učiniti kada se vaša beba neprestano budi noću?

Što učiniti kada se vaša beba neprestano budi noću? Bebe.hr portal

Iako neke bebe spavaju dugo vremena potpuno je normalno i da se beba neprestano budi noću. Dapače, istina je da većina novorođenčadi ne spava cijelu noć.

Međutim s nekoliko promjena rutine spavanja vašoj bebi možete stvoriti okruženje za spavanje koje bi im moglo pomoći da spavaju duže vrijeme. Stoga dijelimo neke ideje koje bi vama mogle pomoći pri uspavljivanju vašeg mališana. Ako se pripremate za noći koje su pred vama ili ste duboko u mukama nesanice, čitajte dalje.

 

Uspostavite rutinu

Dobar noćni san počinje mnogo prije nego što svoje dijete stavite u njegovu kolijevku ili krevetić. Bebe tijekom tih prvih mjeseci usvajaju puno novih informacija, a ako su previše stimulirane prije spavanja, to bi moglo ometati njihov san. Pronađite načine kako pomoći svojoj bebi da se opusti oko 30-45 minuta prije nego što zapravo želite da zaspi i držite ih se! Dosljedna rutina signalizirat će da je vrijeme za spavanje tako da će biti pripremljeni za san do trenutka kada ih odložite.

 

Rutina koja pomažu ublažiti da se beba neprestano budi noću:

beba neprestano budi noću

  • Nježno okupajte bebu prije spavanja.
  • Nakon kupanja napravite umirujuću masažu.
  • Čitajte knjigu ili pjevajte tihe uspavanke.
  • Ograničite podražaje što je više moguće, uključujući svjetla i zvukove.
  • Osigurajte da su zavjese za zamračivanje i rolete potpuno spuštene.
  • Puštajte umirujuću glazbu i zvukove tijekom njihove rutine i to prije odlaska na spavanje da signalizirate da je skoro vrijeme za spavanje.

Jedan od primarnih razloga zašto bebe ne mogu zaspati (ili se probude odmah nakon što su zaspale) je taj što im je neudobno. Uostalom, upravo su proveli devet mjeseci u toplom, tamnom, ugodnom okruženju napravljenom posebno za njih. Stoga je bitno da im osigurate stvaranje istog sigurnog, zaštićenog osjećaja (slično kao zagrljaj!).

 

 width=

Pokušajte namjestiti bebino okruženje tako da se može slobodno kretati i da je ugodno okruženje poput maternice. To može pomoći u smanjenju hormona stresa, kortizola i potaknuti serotonin i melatonin koji će im pomoći da se opuste i brže zaspu.

 

Evo još nekoliko načina za stvaranje ugodnog okruženja:

 

Odgovarajuća temperatura

Bebe obično trebaju jedan dodatni sloj više nego mi kako bi se osjećale ugodno, ali ne želite da se pregriju. Koristite prozračne materijale od prirodnog, mekanog pamuka.

 

Bez igrački

Pobrinite se da u njihovom krevetiću ili kolijevci nema plišanih igračaka ili dekica koje stvaraju nesigurnu okolinu za spavanje.

 width=

Nakon hranjenja

Ako se vaša beba probudi za noćno hranjenje, pobrinite se da podrigne prije nego što je ponovno stavite kako biste izbjegli nelagodu od plinova ili pljuvanja.

 

Ograničite kontakt

Nakon što se vaša beba smjestila, pokušajte ograničiti interakciju s njom. Možda će biti teško kada sve što želite učiniti je gledati njihova mala lica, ali budite jaki. Ovaj savjet pomaže i nakon što vaše dijete zaspi. Možda biste željeli probuditi bebu za noćno hranjenje ili provjeriti njihove pelene, ali to bi moglo biti pretjerano stimulirajuće i otežati joj ponovno spavanje. Kako biste to izbjegli, pridržavajte se rasporeda hranjenja, uključujući hranjenje prije spavanja. Što se tiče noćnog mijenjanja pelena, nema potrebe da ih budite osim ako ne primijetite curenje.

 

Nemojte previše analizirati

Budite svjesni da niste pogriješili kao roditelj ako vaša beba ne spava cijelu noć. Oni su ovdje novi i pokušavaju sve shvatiti jednako kao i vi. Zapravo, gubitak dijela tog pritiska može olakšati spavanje i vama i vašoj bebi.

Želimo vama i vašoj bebi miran san i što više naspavanih noći.

POVEZANO: Stolica novorođenčadi i beba