0-6 mjeseci Bebe Novorođenčad

Što utječe na porođajnu težinu bebe?

Što utječe na porođajnu težinu bebe? Bebe.hr portal

Danas donosimo više informacija o tome što utječe na porođajnu težinu bebe odnosno koji su čimbenici. Težina vašeg djeteta pri rođenju jedna je od prvih stvari koje ćete saznati kada se rodi – ali nemaju sve bebe istu težinu. Poznavanje težine vaše bebe nije samo korisno za reći prijateljima i obitelji – to je također jasan pokazatelj zdravlja bebe.

 

Što utječe na porođajnu težinu bebe?

Brojni su čimbenici koji utječu na porođajnu težinu bebe, uključujući:

Duljina trudnoće

Gestacijska dob u kojoj se beba rađa također može imati veliki utjecaj. Uostalom, beba rođena u 32. tjednu težit će manje od bebe rođene u 40. tjednu. Bebe dobivaju na težini tijekom kasnijih faza trudnoće. Stoga, ako je beba rođena prije vremena, tada se neće u potpunosti razviti u maternici. I vjerojatno će biti manja od bebe rođene u terminu ili nakon termina.

Poredak

Druga je studija pokazala da je vjerojatnije da će majčino prvo dijete imati nisku porođajnu težinu od drugog djeteta. To bi se moglo povezati s činjenicom da majka zna više o trudnoći nego prvi put, ali to nije potvrđeno. Također je vrijedno napomenuti da se bebe koje su blizanci rađaju relativno manje jer blizanci dijele maternicu. Osim toga, beba koja prva izađe vjerojatno će biti veća od bebe koja izađe druga.

 

 width=

 

Genetika

Beba općenito nasljeđuje pola svojih gena od majke, a pola od oca, tako da ima smisla da oboje imaju utjecaj na genetiku konačnog djeteta. Visina i težina majke utječu na težinu djeteta pri rođenju – a također utječu visina i težina oca. Neke su bebe male jer je to naslijeđe obitelji.

 

Dob roditelja

Dokazi pokazuju da majke tinejdžerice imaju veću vjerojatnost da će roditi dijete s niskom porođajnom težinom (36%). Osim toga, rizik rađanja beba s niskom porođajnom težinom je gotovo dvostruko veći za majke koje su mlađe od 20 godina. Kao i žene starije od 35 godina, koje također imaju veći rizik od rađanja beba manje težine pri rođenju.

 

Težina majke

Iako su visina i težina oca važni, čini se da težina majke pri rođenju igra ključnu ulogu u konačnoj težini bebe. Žene koje imaju prekomjernu težinu imaju veću vjerojatnost da će roditi dijete teže od prosjeka.

Slično tome, žene koje imaju nižu tjelesnu težinu tijekom trudnoće imaju veću vjerojatnost da će roditi dijete s niskom porođajnom težinom.

Prehrana tijekom trudnoće

Ako majka tijekom trudnoće ne jede dovoljno, potrebne hranjive tvari neće se prenijeti djetetu i veća je vjerojatnost da će se roditi s manjkom težine.

Majčine navike

Slično tome, ako je majka konzumirala cigarete i alkohol tijekom trudnoće, bebina porođajna težina može biti manja. Slično tome, različite vrste lijekova također mogu imati negativan učinak na porođajnu težinu djeteta.

Spol

Mogu se primijetiti male razlike između dječaka i djevojčica. Općenito, dječaci su nešto teži.

Zdravstvena stanja roditelja

Svaki medicinski problem tijekom trudnoće može utjecati na težinu djeteta. Stanja poput anemije i visokog krvnog tlaka također izlažu bebu riziku da se rodi s manjkom težine. Dijabetes tipa 1, dijabetes tipa 2 ili gestacijski dijabetes, s druge strane, mogu uzrokovati da se bebe rode s prekomjernom težinom. Ako se majčin šećer u krvi ne kontrolira tijekom trudnoće, onda je to rezultat.

Beba također može naslijediti nasljedne bolesti unutar maternice koje mogu uzrokovati nisku porođajnu težinu.

 

Što se događa ako se beba rodi s manjkom težine?

Opće pravilo male porođajne težine je: što je niža porođajna težina, veći je rizik za dijete.

Problemi niske porođajne težine uključuju:

  • nisku razinu kisika,
  • probleme s disanjem,
  • probleme s održavanjem tjelesne temperature,
  • probleme s hranjenjem
  • i veći rizik od infekcije.

POVEZANO: Vaganje bebe – sve što trebate znati