Bebe

Što uvesti prvo: Povrće ili voće?

što dati bebi - povrće ili voće?

Foto: Freepik

Došlo je vrijeme za raznolikiju, krutu hranu. Beba se veseli, mama još i više. Ostaje još samo jedna dvojba treba li početi s povrćem ili voćem? Postoji puno teza koje govore u korist povrća, a razlog je najprije njegova nutritivna raznolikost. naime, povrće nudi različite vitamine, minerale i druge hranjive tvari koje su važne za zdrav rast i razvoj. Počinjanje s povrćem pomaže osigurati da beba dobije kompletno hranjive obroke.

S čime početi?

Kada započinjete s uvođenjem čvrste hrane u prehranu bebe, važno je početi s blagim i lako probavljivim povrćem. Ovo su neke od najboljih opcija za početak:

  1. Batat (slatki krumpir): Batat je bogat beta-karotenom, vitaminom C i vlaknima. Ima prirodno slatki okus koji se obično sviđa bebama.
  2. Tikvice: Lagane i lako probavljive, tikvice su dobar izbor za prvo povrće. Također su blagog okusa, što ih čini prihvatljivim za većinu beba.
  3. Mrkva: Mrkva je bogata beta-karotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Imaju prirodno slatki okus koji može biti privlačan bebama.
  4. Brokula: Brokula je bogata hranjivim tvarima i vlaknima. Njen jedinstveni okus može pomoći bebama da se naviknu na različite okuse.
  5. Pečena tikva: Tikva je još jedno povrće bogato nutrijentima, uključujući vitamin A i C. Također je prirodno slatka i ima ugodnu teksturu kada se skuha.
  6. Cvjetača: Cvjetača može biti dobar izbor za uvođenje zbog njenog blagog okusa i visokog sadržaja vitamina C.

Pri uvođenju novog povrća, važno je pratiti nekoliko smjernica:

  • Jedna po jedna namirnica! Uvedite jednu vrstu povrća i pratite je nekoliko dana prije nego što uvedete drugu vrstu. To vam omogućuje da pratite reakcije kao što su alergije ili intolerancije.
  • Konzistencija – Povrće treba kuhati i zgnječiti ili pasirati do glatke konzistencije kako bi bilo lako jesti i probaviti.
  • Količina – Počnite s malim količinama, otprilike jednom do dvije žličice, i postupno povećavajte količinu.
Zašto ne početi s voćem?

Bebe se prirodno privlače slatkim okusima, a voće je obično slađe od povrća. Počinjanje s povrćem može pomoći bebama da se naviknu na manje slatke okuse i razviju prihvatljivost za širi raspon okusa. Ovo može pomoći u stvaranju osnove za zdrave prehrambene navike u kasnijem životu. Voće sadrži prirodne šećere. Iako su ovi šećeri zdravi u umjerenim količinama, počinjanje s povrćem može pomoći u reguliranju unosa šećera u ranim fazama uvođenja čvrste hrane.

Ako se bebe prvo naviknu na slatke okuse voća, može biti teže uvoditi manje slatko povrće kasnije. Počinjanje s povrćem može pomoći u smanjenju rizika od razvoja selektivnih prehrambenih navika. Postepeno usvajanje različitih okusa i tekstura, počevši od povrća pa prema voću, može pomoći bebama da se prilagode novim prehrambenim iskustvima.

Važno je napomenuti da iako je ovaj pristup čest, on nije obvezan. Neki pedijatri i stručnjaci za prehranu smatraju da redoslijed uvođenja različitih vrsta hrane možda nije toliko važan. Bitno je da se u ranom djetinjstvu uvodi raznolika hrana, kako bi se osigurao adekvatan unos hranjivih tvari i potaknulo prihvaćanje različitih okusa i tekstura.

Dijete će lakše prihvaćati hranu ako se na nju navikne od najranije dobi, ali će njihova kasnija prehrana ovisiti o obiteljskim prehrambenim navikama. Pa se najprije pobrinite da obiteljski jelovnik bude i ostane šarolik, hranjiv i zdrav.

Povezani članci: Kako znati da je beba spremna za kašice?