0-6 mjeseciBebeGuši li se ili je to obična štucavica?

U prvoj godini bebe često štucaju zato nemate razloga za zabrinutost. Saznajte zašto je to tako i kako im možete pomoći!
9 mjeseci prije

Zašto beba štuca?

Do štucavice dolazi kada se mišić koji nam pomaže disati odnosno dijafragma iznenada jako zgrči. Na iznenadno štucanje kod bebe može utjecati i prevelika količina hrana, gutanje previše zraka ili prebrzo hranjenje.

Općenito, štucavica više smeta roditeljima nego samoj bebi. Ako štucavica traje dulje i ometa hranjenje, neke bebe će početi negodovati. No u većini slučajeva kako beba postaje starija tako će napadi štucavice biti rjeđi. Neke bebe koje pate od pedijatrijskog gastroezofagealnog refluksa pri čemu se vraća želučani sadržaja u jednjak mogu biti sklone štucanju.

Kako pomoći?

Štucavica je nešto Sasvim normalno i ako se javlja samostalno nije alarm za uzbunu. Želite li pomoći svome zlatu i zaustaviti štucanje pokušajte isprobati naše savjete:

  • Stavite bebu u svoje krilo te ju tješite i masirajte po leđima dok štucanje ne prođe. Mamin topao zagrljaj sigurno će opustiti mišiće i zaustaviti štucanje.
  • Počne li beba štucati prilikom hranjenja napraviti pauzu i pričekajte da se podrigne prije nego nastaviti dalje. Uzimajući pauzu od hranjenja do podrigivanja beba može smanjiti količinu zraka u trbuhu. To može spriječiti štucanje.
  • Koristite dudu varalicu – može pomoći da se opusti dijafragma i zaustavi štucanje.
  • Stavite bebu na prsa ili joj dajte malo tekućine

Koji god tehniku isprobali ne očekujte instant rezultate jer da bi štucavica prošla treba vremena.

Avatar

Bebe.hr

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2018 BEBE.hr | Design & development by