1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Stvorite sigurno i poticajno okruženje uz ovih 6 pravila!

Stvorite sigurno i poticajno okruženje

Stvorite sigurno i poticajno okruženje koje će vašoj bebi osigurati neometano i sretno odrastanje već u prvim mjesecima života. Stvaranje takvog okruženja za bebe i malu djecu ključno je za promicanje optimalnog učenja i razvoja. Ova se odgovornost proteže na obitelj, skrb u ranom djetinjstvu i obrazovanje te širu zajednicu. U sigurnom okruženju koje pruža podršku, svako dijete može iskusiti osjećaj socijalne, emocionalne i fizičke sigurnosti dok se osjeća vrijedno.

Uspostavljanje smislenog odnosa s vašim djetetom i njegovo pripremanje za budućnost počinje osiguravanjem dosljedno sigurnog prostora. Fizička sigurnost je najvažnija, što uključuje dom bez zanemarivanja i zlostavljanja i zaštitu djece od potencijalnih opasnosti u kućanstvu.

Iako su hrana i sklonište osnovni temelj, moramo također prepoznati važnost atmosfere koja pruža emocionalnu podršku. Naše okruženje i ljudi u našim životima duboko utječu na naš rast. Stoga je poticanje okruženja otvorenosti, udobnosti i povjerenja ključno za odgoj sretnog, zdravog djeteta spremnog da se suoči sa svijetom.

Stvorite sigurno i poticajno okruženje: 6 pravila

  1. Shvatite svako dijete kao pojedinca, prepoznajući njegove sklonosti i stilove učenja.
  2. Podržite djecu u proširivanju njihovih vještina i razumijevanja na načine primjerene njihovoj dobi.
  3. Izbjegavajte vikati. Razmislite o tome kakav je osjećaj biti na strani nečijeg povišenog tona—to vjerojatno izaziva tugu, ljutnju ili kombinaciju emocija. Djeca također ne vole kad se na njih viče, stoga je bitno pronaći alternativne načine komunikacije kada ste ljuti.
  4. Budite iskreni i izravni. Umjesto pribjegavanja frazama poput “zato što sam ja tako rekao” ili “to su pravila”, koje pružaju malo smjernica, objasnite djeci razloge iza određenih očekivanja. Modeliranje poštovanja uključuje pomaganje u razumijevanju važnosti ovih vrijednosti.
  5. Uključite se u smislene razgovore. Iako može biti primamljivo žuriti kroz neugodne rasprave sa svojim djetetom, pokušajte se oduprijeti tom porivu. Odvojite vrijeme za izgradnju veze tako što ćete se iskreno povezati s njima, izjednačavajući se s njihovim iskustvima i emocijama.
  6. Pokažite naklonost. Ponudite im zagrljaje, maženje i utjehu kada su uznemireni. Pokažite interes za njihov dan i njihove interese. Potaknite ih da izraze svoje osjećaje dok im dopuštate da razumiju vaše. Pokazujući ljubav i brigu, pomažete u poticanju njihove sposobnosti da razviju empatiju prema drugima.

Dajući prioritet sigurnom okruženju koje pruža podršku i slijedeći ove smjernice, postavljate temelje za dobrobit, rast i empatiju svog djeteta.

POVEZANO: 6 savjeta kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete