6-12 mjeseci Bebe

Sve što ste željeli znati o hodalicama za bebe

Sve što ste željeli znati o hodalicama za bebe Bebe.hr portal

Hodalicama za bebe roditelji se najčešće koriste između 5.-14. mjeseca djetetova razvoja, a globalno se koriste ovisno o kulturološkim uvjerenjima ili osobnim preferencijama roditelja. Neki vjeruju da hodalice pomažu u dječjim prvim koracima i koordinaciji. Drugi pak vjeruju da usporavaju razvoj finih motoričkih vještina i odgađaju dječje prve samostalne korake. No, unatoč velikoj popularnosti ovog predmeta, postoje osnovani razlozi za brigu.

Što je tako kontroverzno kod samih hodalica?

Prvenstveno su uzroci brojnih nezgoda i ozljeda kod djece i to čak između 12% do čak 50% korisnika.  Pri tome roditeljski nadzor nije garancija da se dijete neće ozlijediti. Dapače, čak 78% nesreća se dogodilo upravo u prisustvu odrasle osobe. Ono što se često ne spominje, a nikako nije za zanemariti je činjenica da mogu dovesti do zaostataka u normalnom razvoju djeteta.

Postoje dva značajna aspekta na koja utječu hodalice u razvoju djece. Prvo, hodalice omogućuju prerano kretanje djeteta, što može dovesti do ometanja prirodnih radnji koje dijete treba poduzeti da bi se razvilo te usporava razvoj mišića koji trebaju djetetu da bi samostalno hodalo.  Drugo, sprječavaju vizualno iskustvo kretanja udova zbog svog dizajna, za koje se vjeruje da ima presudnu ulogu u razvoju motoričkih vještina. Zbog ovih razloga, a naročito zbog ozljeda povezanih s hodalicama Kanada je zabranila upotrebu istih još 1989. god., dok Američko društvo pedijatara ne preporuča korištenje dječjih hodalica.

 width=

Na što paziti ako ste se ipak odlučili za hodalicu

Ako je dijete premalo da bi samo hodalo, definitivno je premalo i da bi ga ostavili samog u dječjoj hodalici. Donosimo nekoliko savjeta na što bi trebali pripaziti te koje mjere opreza možete poduzeti kako bi vjerojatnost ozljede sveli na minimum.

  • Dijete ne smije moći samostalno i bez nadzora doći blizu stubišta (ovo je jedna od najčešćih ozljeda koje se događaju dok je dijete u hodalici)
  • Pripazite na neravnine na podu o koje dijete može zapeti i prevrnuti se
  • Nikada ga ne ostavljajte bez nadzora dok je u hodalici iako vam se čini da je u njoj dijete najsigurnije
  • Pripazite da predmete koje dijete može dohvatiti nisu opasni i otrovni. Dok je u hodalici dijete može dohvatiti više nego inače.
  • Nemojte predugo ostavljati dijete u hodalici. Ona može biti alat za djetetovu zabavu, no nikako ne nešto u čemu dijete provodi većinu vremena.

Koje su alternative hodalici?

Ako pak pripadate ovoj drugoj skupini roditelja koji ne žele svoje dijete stavljati u hodalicu, a ipak želite učiniti sve što možete kako bi svoje dijete poticali na pravilan razvoj i prve korake postoje brojne zdravije i sigurnije alternative.

 width=

Didaktičke prostirke za bebe – omogućuju djetetu da istražuje svoju okolinu dok u isto vrijeme jača cijelo tijelo. I razvija motoričke vještine.

Ogradica / vrtić za igru– dobra alternativa koja vam može pomoći kako staviti dijete negdje na sigurno mjesto. Primjerice dok kuhate ili obavljate neke druge poslove. Stavite nekoliko igračaka i nemojte zaboraviti da dijete nikada ne smijete ostaviti bez nadzora.

Statički i didaktički centri za igru – budući da nemaju kola, sprječavaju da dijete padne i ozlijedi se. Ipak stručnjaci smatraju da dijete ne treba biti duže od dva puta po 15-20 minuta na dan u ovim sjedalicama.

Na kraju, nemojte zaboraviti da ništa ne može zamijeniti kvalitetno vrijeme koje dijete provodi na podu. Puzanje i podupiranje o namještaj te pokušaji hodanja dok ih vi držite za ruke su nezamjenjivi u učenju prvih djetetovih koraka.