0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

Svijest o svijetu oko sebe kod beba i male djece

beba i male djece

Svijest o svijetu oko sebe kod beba i male djece uvelike se razlikuje od shvaćanja svijeta kod potpuno odraslih ljudi. Kako biste razumjeli kako vaše dijete percipira svijet oko sebe morat ćete naučiti da se djetetov mozak razvija veoma brzo. I da se njegova svijest mijenja ovisno o mjesecu ili godini koju puni. Tako će beba od 8 mjeseci vidjeti svijet drugačije od malog djeteta koje ga promatra već 2 godine.

Većina mozga vašeg djeteta razvije se do treće godine. U tim godinama mozak vašeg djeteta počinje razvijati pamćenje, jezik, razmišljanje i vještine zaključivanja. Uče oponašajući ponašanje drugih, osobito odraslih i starije djece. To također može biti teško vrijeme, jer počinju pokazivati prkosno ponašanje i kreću istraživati svijet oko sebe.

Djeca se razvijaju slično, ali ne isto

Iako većina djece nauči raditi stvari i postigne određene prekretnice do određene dobi, ne uspiju to sva. Različita se djeca razvijaju različitom brzinom. Ako sumnjate da vaše dijete zaostaje, ima zaostatak u razvoju ili fizičke probleme koji ga koče, nemojte odgađati. Što prije dobijete pomoć, to će se vaše dijete brže moći nositi sa svim izazovima s kojima se suočava.

Ipak, imajte na umu to da nije svako brže ili sporije shvaćanje određenih stvari kod djeteta razlog za paniku. Neka djeca će progovoriti ranije, ali njihove riječi nećete moći razumjeti. Dok će druga možda progovoriti nešto kasnije, ali će odmah biti u mogućnosti izgovarati smislene kratke rečenice.

Svijest o svijetu kod beba i male djece

Bebe (u dobi od 0 do 12 mjeseci):

Pri rođenju dojenčad posjeduje funkcionalne senzorne sustave; vid je donekle organiziran, a sluh, njuh i dodir prilično su zreli. Međutim, dojenčadi nedostaje perceptivno znanje koje se mora steći kroz iskustvo sa svijetom oko njih. Kako osjetila dojenčadi sazrijevaju, ona počinju koordinirati informacije dobivene kroz više senzornih modaliteta. Proces koordinacije, poznat kao intermodalna percepcija, počinje rano i poboljšava se tijekom djetinjstva.

POVEZANO: Koliko beba treba spavati

Dijete 18 mjeseci:

U ovoj dobi dijete sve više razumije stvari oko sebe i razvija svijest o jednostavnim stvarima oko sebe. Sada izgovara pojedinačne riječi, može hodati uz stepenice i trčati, pije iz šalice. Također zna čemu služe obične stvari kao što su telefon, četka ili žlica, pokazuje interes za lutku ili plišanu životinju pretvarajući se da je hrani. Isto tako pokazuje dijelove svog tijela ili vas pokretima upućuje da pogledate nešto zanimljivo što je primijetilo.

POVEZANO: Dvadesetomjesečno dijete: Očekujte ove stvari!

Dvogodišnjak:

Dvogodišnje dijete izgovara rečenice od 2 do 4 riječi, počinje sortirati oblike i boje, igra jednostavne igrice, stoji na vrhovima prstiju ili šutira loptu. Ono kopira druge, osobito odrasle i stariju djecu. Uzbuđuje se kada je s drugom djecom, pokazuje sve veću samostalnost i prkosno ponašanje (radi ono što mu je rečeno da ne smije), igra se uglavnom s drugom djecom.

POVEZANO: 4 vrste zabave koje najviše pomažu razvoju malog djeteta

Trogodišnjak:

U ovom razdoblju dijete može pratiti upute u 2 ili 3 koraka, može imenovati najpoznatije stvari, dobro se penje i lako trči. Može rabiti igračke s pokretnim dijelovima, kao i pokazati zabrinutost za uplakanog prijatelja. Sada razumije ideju “moje” i “njegov” ili “njen”, pokazuje širok raspon emocija, lako se odvaja od mame i tate. Može imenovati najpoznatije stvari, razumije riječi poput “u”, “na” i “ispod”, govori svoje ime, dob i spol.

Svijest o svijetu oko sebe djeca razvijaju postepeno, a vi kao roditelji pomažete im u tome da bolje razumiju stvari oko sebe. Svako je dijete nesumnjivo različito i zahtjeva individualan pristup, ali kao što smo naveli, neka shvaćanja ovise isključivo o dobi djeteta.

POVEZANO: Donošenje odluka kod male djece: Kako dijete razvija tu vještinu?