Bebe Novorođenčad

Uloga posteljice u razvoju bebe u utrobi

uloga posteljice

Uloga posteljice u razvoju vaše bebe u utrobi iznimno je velika i važna budući da se dijete u njoj razvija od najranijih trenutaka. Posteljica je privremeni organ koji povezuje vašu bebu s maternicom tijekom trudnoće. Posteljica se razvija ubrzo nakon začeća i pričvršćuje se na stjenku maternice. Vaša beba je povezana s posteljicom putem pupkovine. Zajedno, posteljica i pupkovina djeluju kao životna linija vaše bebe dok je u maternici.

Funkcije posteljice uključuju:

  • Pružanje kisika i hranjivih tvari bebi
  • Uklanjanje štetnih otpadnih produkata i ugljičnog dioksida iz tijela vaše bebe
  • Proizvodnju hormona koji su važni za rast
  • Prijenos imunološke zaštite s vas na vašu bebu

Formiranje posteljice u utrobi

Formiranje posteljice počinje otprilike 7do 10 dana nakon što se oplođena jajna stanica implantira u vašu maternicu, kratko nakon začeća. Tijekom trudnoće, posteljica nastavlja rasti kako bi pružila podršku vašoj bebi. Početno sastavljena od samo nekoliko stanica, posteljica prolazi kroz značajan rast dosežući konačnu dužinu od nekoliko centimetara.

Do kraja prvog tromjesečja, što odgovara otprilike 12 tjedana trudnoće, posteljica preuzima glavnu ulogu u proizvodnji hormona. Do tog trenutka, većinu proizvodnje hormona upravlja corpus luteum. Za mnoge osobe, simptomi mučnine i umora koji su česti tijekom prvog tromjesečja obično se smanjuju kako posteljica preuzima primarnu ulogu u drugom tromjesečju. POVEZANO: 6 tjedana trudnoće: što se događa sada?

Uloga posteljice u razvoju bebe

Posteljica je organ koji se formira u maternici tijekom tijeka trudnoće. Ovaj organ igra ključnu ulogu u opskrbi kisikom i esencijalnim hranjivim tvarima za razvijajući fetus istovremeno uklanjajući otpadne proizvode iz krvotoka djeteta. Posteljica se obično pričvršćuje za stjenku maternice, s djetetovom pupčanom vrpcom koja je povezana s njom. Uobičajeno mjesto posteljice u maternici može biti na vrhu, sa strane, sprijeda ili straga. U rijetkim slučajevima, posteljica se može pričvrstiti u donjem dijelu maternice, što se naziva “niskoplacentna posteljica” ili “placenta previa”.

Idealno, posteljica bi se trebala pričvrstiti za stjenku maternice, obično na jednom od ranije spomenutih položaja. Međutim, točna lokacija može varirati između pojedinaca i trudnoća. Ponekad se posteljica može prvotno razviti niže u maternici, ali obično se pomakne više kako maternica raste i širi se. Točan položaj posteljice obično se procjenjuje tijekom ultrazvučnog pregleda u 18. tjednu trudnoće. POVEZANO: Trudnoća s miomatoznom maternicom

U trudnoćama s blizancima, gdje su oplođena dva odvojena jaja, svaki blizanac ima vlastitu posteljicu. Kod identičnih blizanaca, koji potječu iz jednog oplođenog jaja koje se kasnije razdvoji, mogu ili dijeliti jednu posteljicu ili imati svatko svoju, ovisno o specifičnostima razdvajanja.

Zdrava posteljica izgleda ovako…

ima oblik diska s hrapavom površinom bogatom krvnim žilama, što joj daje tamnocrvenu boju u punom terminu trudnoće. Većina zrelih tkiva posteljice sastoji se od krvnih žila. Te žile povezuju se s bebom putem pupčane vrpce i šire se kroz posteljicu poput grana drveta.

…ima dvije strane: stranu pričvršćenu za stjenku maternice i stranu koja je najbliža vašoj bebi. Strana pričvršćena za stijenku maternice ima duboko crvenoplavu boju, dok strana okrenuta prema vašoj bebi ima sivu boju.

standardna posteljica ima duljinu od otprilike 25 cm i debljinu od otprilike 2,5 cm na svojoj središnjoj točki. Njena težina doseže otprilike 450 grama do trenutka kad se vaša beba rodi.

Uloga posteljice nakon rođenja bebe?

Nakon što se vaša beba rodi, obično između 5 i 30 minuta kasnije, posteljica izlazi iz tijela rodilje. Ovo se naziva trećom fazom poroda. Ako ste bebu rodili vaginalno, maternica će se nastaviti stezati kako bi izbacila posteljicu. Vaš liječnik može pritisnuti trbuh ili zatražiti još jedan trud. Ako je vaša beba rođena carskim rezom, vaš liječnik će izvaditi posteljicu kroz isti rez koji je korišten za rođene djeteta. Važno je napomenuti da u rijetkim slučajevima dijelovi posteljice mogu ostati u maternici nakon poroda, što može uzrokovati krvarenje, bol i infekciju.

Uloga posteljice u razvoju bebe u utrobi je od iznimne važnosti. Posteljica djeluje kao vitalna veza između majke i nerođenog djeteta, omogućujući prijenos hranjivih tvari, kisika i uklanjanje otpadnih produkata. Osim toga, posteljica igra ključnu ulogu u proizvodnji hormona i regulaciji trudnoće. Razumijevanje važnosti posteljice u pravilnom razvoju fetusa naglašava važnost prenatalne skrbi i pažnje prema trudnoći kako bi se osiguralo zdravlje i dobrobit budućih generacija. POVEZANO: Uzroci i simptomi placente praevia u trudnoći