0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Umirivanje bebe: Što činiti, a što izbjegavati?

Umirivanje bebe: Što činiti

Umirivanje bebe bit će potrebno na dnevnoj razini, ali ne brinite, to ne znači da nešto radite krivo niti da ste loš roditelj. Normalno je da beba plače i normalno je da se vi osjećate frustrirano kada ne prestaje. Normalno je osjećati se preopterećeno, bespomoćno pa čak i ljutito zbog stalnih zahtjeva bebe. Bez obzira na to koliko loše postane ili koliko se osjećate umorno i frustrirano, protresanje bebe ili grubo spuštanje nikada nije rješenje. Umjesto toga, smirite sebe i svoju bebu.

Plakanje je način na koji bebe komuniciraju. Iako može biti teško razlikovati vrste plača novorođenčeta, kako bebe rastu, roditelji ponekad mogu razlikovati plač koji znači „gladan sam“ od plača „umoran sam“.

 

Zašto su bebe nemirne?

Bebe su najčešće nemirne jer su umorne, gladne, frustrirane, neudobno im je ili su usamljene i željne pažnje. Ponekad se plač i nemir lako mogu zadovoljiti hranom ili promjenom pelena. Uvijek odgovorite na bebin plač. Ne možete razmaziti bebu tako što ćete ju podići dok plače. Držanje je ohrabrujuće i utješno kada se beba ne može izraziti na drugi način.

Iako bebe plaču kako bi komunicirale, taj plač može trajati dugo vremena bez vidljivog razloga. Plakanje može biti misterij i može prestati jednako brzo kao što je i počelo. Vaša beba nije ljuta na vas, jednostavno plaće  – i katkada za to nema razloga.

 

Savjeti za umirivanje bebe koja plače:

 width=

 

  • Ljuljajte dijete, držite ga blizu ili hodajte s njim.
  • Ustanite, držite bebu blizu i nekoliko puta savijte koljena.
  • Pjevajte ili razgovarajte s bebom umirujućim glasom.
  • Nježno trljajte ili mazite bebina leđa, prsa ili trbuščić.
  • Ponudite dudu ili pokušajte odvratiti bebu zvečkom ili igračkom.
  • Previjte bebu mekom dekicom.
  • Povedite bebu na vožnju u kolicima ili u autosjedalici u autu.
  • Uključite neku glazbu ili buku, poput usisavača ili sušilice rublja (ili bijeli šum).

POVEZANO: Spavanje novorođenčeta: 5 uobičajenih grešaka koje vjerojatno radite