Bebe

Umotavanje bebe u dekicu (swaddling): Prednosti i rizici

umotavanje bebe swaddling

Foto: cookie_studio/Freepik

Umotati bebu u dekicu, s rukicama pored tijela, smatra se najboljom metodom za smirivanje novorođenčeta i njihov kvalitetniji san. Za ovu vrstu ‘uspavljivanja’, koja se koristi već stoljećima, tvrdi se da je efikasna jer podsjeća na boravak u maternici. Neka djeca na ovaj se način zaista umire i opuste što nas je zaintrigiralo i ponukalo da malo više proučimo zamotavanje, u engleskom poznatije kao swaddling. Kako ga izvesti da beba spokojno i mirno spava malo dulje u komadu?

Prednosti umotavanja bebe

 1. Poboljšava san: Umotavanje bebe može pomoći da se beba manje budi noću. Mnoge bebe se osjećaju sigurnije i ugodnije kada su umotane, što može rezultirati ugodnijom noću i za vas i vašu bebu.
 2. Smanjuje rizik od SIDS-a: Swaddling može pomoći u održavanju bebinog položaja na leđima, što je preporučeno za smanjenje rizika od iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS).
 3. Smiruje bebu: Umotavanje pruža bebi osjećaj sigurnosti i blizine, sličan je osjećaju bivanja u maternici, kažu stručnjaci. To može pomoći u smanjenju anksioznosti i stresa kod novorođenčadi.
 4. Poboljšava koncentraciju tijekom hranjenja: Swaddling može pomoći bebama da se bolje koncentriraju tijekom obroka, čime se potiče bolje hranjenje.
 5. Smanjuje trzanje tijekom sna: Moroov refleks nerijetko probudi bebe. Umotavanje ih može smiriti i smanjiti trzanje.

Rizici umotavanja bebe

 1. Razvoj kukova: Pretjerano zatezanje kukova može dovesti do problema u razvoju kuka. Važno je umotati bebu tako da joj noge budu labavo savijene, s dovoljno prostora za pokret.
 2. Prepregrijavanje: Swaddling u kombinaciji s previše odjeće ili dekicom može dovesti do pregrijavanja, što povećava rizik od SIDS-a. Važno je da beba ne bude previše toplo obučena.
 3. Ograničava prirodne reflekse: Swaddling može ograničiti bebinu sposobnost da se okrene na bok ili trbuh, što su prirodni refleksi koji pomažu u jačanju mišića vrata i leđa.
 4. Otežava dojenje: Umotavanje može otežati dojenje jer može otežati pristup bebinim rukama i prsima.
 5. Ograničava pokret: Prekomjerno umotavanje bebe u dekice može ograničiti prirodne pokrete bebe i otežati razvoj motoričkih vještina.

Kako sigurno umotavati bebu

Ako se odlučite za umotavanje bebe, važno je to činiti ispravno kako biste minimizirali rizike. Evo nekoliko smjernica:

 • Koristite lagane i prozračne tkanine kako biste izbjegli pregrijavanje.
 • Umotajte bebu tako da joj noge budu labavo savijene i da ima dovoljno prostora za pokret.
 • Pazite da dekica bude čvrsto umotana, ali ne previše čvrsto.
 • Držite bebu na leđima tijekom spavanja kako biste smanjili rizik od SIDS-a.
 • Pratite bebu dok spava.

Umotavanje bebe može biti korisna tehnika za smirivanje i poboljšanje sna novorođenčadi. Međutim, važno je slijediti smjernice i osigurati da je sigurno i udobno za vašu bebu. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja, konzultirajte se s pedijatrom ili stručnjakom za njegu novorođenčadi kako biste dobili savjete i smjernice prilagođene vašem djetetu.