0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Mame Novorođenčad

Vježbe za mame i bebe!

Vježbe za mame i bebe

Vježbe za mame i bebe način su na koji mnoge mame mogu početi koristiti vrijeme sa bebom i ujedno pomalo vraćati se redovnoj fitness rutini. Koja nakon poroda ne izgleda isto za svaku mamu. Bez obzira na to želite li se oznojiti ili ste se mučili pronaći motivaciju nakon poroda, nikad nije tako jednostavno.

Glavni prioritet za svaku ženu nakon trudnoće je rehabilitacija njezine jezgre, dna zdjelice, disanja i držanja prije nego što se vrati na napornije vježbe. Htjet ćete pravilno obnoviti te temelje kako biste se mogli sigurno vratiti vježbanju koje volite bez ikakve štete.

Možete raditi “brze” rutine odvojeno ili zajedno svaki drugi dan. Uz odobrenje liječnika, u redu je početi raditi ove vježbe već šest tjedana nakon poroda (vjerojatno dulje ako ste imali carski rez).

POVEZANO: Kegelove vježbe nakon poroda za jačanje mišića dna zdjelice

Savjeti

Prije nego počnete vježbati s bebom, evo nekoliko važnih savjeta:

  • Kada izvodite vježbe u kojima vaša beba sama mora držati glavu gore, budite sigurni da to može učiniti bez nelagode. To znači da za te vježbe beba mora imati barem 3 do 4 mjeseca).
  • Prije izvođenja bilo koje vježbe, zakrenite ramena unatrag i dolje i povucite pupak prema kralježnici kako biste zaštitili leđa. Udahnite kroz nos i raširite rebra. Izdahnite kroz usta, uvlačeći trbušne mišiće.
  • Vježbe za mame i bebe omogućavaju i da beba može uspostaviti kontakt očima s mamom. I razmijeniti malo pozitivne energije. Ne propustite taj smiješak i igranje!
  • Na kraju ne zaboravite da uz vježbe gradite i bolju kondiciju, uz koju možete lakše i brinuti za bebu.

Vježbe za mame i bebe nakon poroda

Vježba 1

Vježbe za mame i bebe

Legnite na podlogu, licem prema gore i privucite koljena prema prsima; a bebu stavite na potkoljenice i držite je čvrsto.

Skupite trbušne mišiće kako biste lagano podigli kukove od poda dok istovremeno podižete glavu i ramena. Spustite i ponovite (ovo će lagano ljuljati vašu bebu naprijed i natrag). Napravite 15 do 20 ponavljanja. Odmorite se i igrajte, a zatim napravite još 1 set.

Vježba 2

Vježbe za mame i bebe

Potisak jača gornji i srednji dio leđa, ramena, tricepse i bicepse. Sjednite prekriženih nogu, držeći bebu ispred prsa sa savijenim laktovima.

Ispravite ruke prema gore bez skupljanja laktova. Zastanite, a zatim spustite bebu u početni položaj. Napravite 10 ponavljanja, odmorite se i igrajte, zatim napravite još 2 serije.

Vježba 3

Iskoraci također toniraju kvadricepse, tetive koljena, stražnjicu i listove.

Stanite uspravno i gledajte ravno naprijed. Napravite veliki korak naprijed desnom nogom i savijte oba koljena za 90 stupnjeva. Držite prednje koljeno iznad gležnja dok se stražnje koljeno približava podu, peta je podignuta (prikazano). Odgurnite se stražnjom nogom i spojite stopala. Ponovite sa suprotnom nogom.

Vježba 4

Ples sa bebom pruža laganu kardiovaskularnu vježbu koja uključuje sve glavne skupine mišića i poboljšava ravnotežu i koordinaciju. To možete učiniti dok držite bebu ili s njom u nosiljci koja ju drži uz vaše tijelo i podupire joj glavu. Samo pustite glazbu koju volite i zaplešite, držeći trbušne mišiće stisnutima. Za raznolikost, pokušajte s intervalima spore i umjereno brze glazbe kako biste ubrzali otkucaje srca. (Ako je vaša beba u nosiljci, budite oprezni kada se brzo okrećete i izbjegavajte poskakivanje.) Dišite duboko ili glasno pjevajte kako biste pratili razinu napora; trebali biste moći govoriti bez gubitka daha.

Svoju bebu također možete smjestiti u sjedalicu ili se ljuljati i plesati oko nje. Pokreti neka budu veliki i animirani (na primjer, ispružite ruke iznad glave i ispružite ruke u stranu) i održavajte kontakt očima s njom.

POVEZANO: Vježbanje ima dugoročne koristi za raspoloženje djece!