Bebe Novorođenčad

Ne dopustite da postporođajna tuga naruši vašu sreću

Ne dopustite da postporođajna tuga naruši vašu sreću Bebe.hr portal

Svaka majka ima trenutke kada se poželi vratiti u doba svojega života kad nije bilo bebe koja plače, kad je mogla spavati više od dva sata noću ili kad sva njezina odjeća nije mirisala po mlijeku. Ne krivite sebe ako ponekad pomislite kako vam je svega dosta jer niste jedini. Većina novopečenih mama, nakon što splasne početno uzbuđenje zbog konačnog susreta s bebom, počinje doživljavati niz zbunjujućih i kontradiktornih emocija poznatijih kao „baby blues“ koje su zapravo potpuno normalna reakcija na jednu novu i drugačiju životnu situaciju. Kod manjeg broja majki mogu se javiti i ozbiljniji problemi emocionalne nestabilnosti: postporođajna depresija ili postporođajna psihoza. Otkrijte što znači „baby blues“ i kako ga razlikovati od postporođajne depresije.

 

Imate li baby blues?

Općenito, „baby blues“ ili postporođajna tuga biološki je odgovor na nagle promjene u razinama hormona u tijelu žene nakon trudnoće. Gotovo polovina rodilja susreće se s ovim oblikom kratkotrajne depresije i tuge što nije ni čudno jer smo odjednom proživjeli najveću životnu promjenu za jednu ženu – postali ste mama. Život nakon poroda pomalo je drukčiji. Kada ste spremni izaći iz kuće, čak i najjednostavniji izlazak postaje mučenje. Vaša odjeća od prije trudnoće još uvijek je premala. Ako se konačno uspijete istuširati, imate osjećaj, ako vam kosa nastavi tako jako padati, da ćete za mjesec dana biti ćelavi. A zbog nedostatka sna imate podočnjake zbog kojih izgledate poput duha.

Postporođajnu tugu lako ćete prepoznati po jasnim simptomima kao što su:

 1. Razdražljivost: odjednom nemate više toliko razumijevanja prema partneru ili ste otresiti prema članovima obitelji.
 2. Plačljivost: pomisao na tužan kraj najdražeg ljubavnog filma ili riječi pjesme natjerat će vas na suze.
 3. Tjeskoba: brine vas djetetovo zdravlje, hranjenje i ritam spavanja ili vas jednostavno opterećuje odgovornost koju donosi roditeljstvo.
 4. Umor i iscrpljenost: osjećate kako vam nedostaje energije i umaraju vas najosnovnije aktivnosti koji ste prije obavljati kao od šale.

Neka vas postporođajna tuga ne obeshrabri već ju prihvatite i pobijedite. Odmaranje će vam najviše pomoći u borbi s baby bluesom. Kada god možete, u trenutcima između brige o bebi uzmite vremena za sebe i odmorite se. Pranje rublja, čišćenje kuće i odlazak u kupnju mogu pričekati. Svoje trenutke slobode iskoristite za sebe i izborite se s postporođajnom tugom.

 

Postporođajna depresija

Prepoznajte na vrijeme simptome postporođajne depresije:

 1. Depresija: bez jasnog razloga osjećate se utučeno, beznadno, preopterećeno, očajno ili tužno.
 2. Umor: više nemate snage ni ustati iz krevete, a odijevanje vam predstavlja najtežu zadaću.
 3. Tjeskoba: brine vas djetetovo ili vlastito zdravlje te osjećate bol za koju vaš liječnik ne može pronaći objašnjenje.
 4. Napadaji panike: odjednom se ne možete smiriti u svakodnevnim situacijama.
 5. Problemi sa spavanjem: loše spavate, budite se rano ili često.
 6. Ponavljajuće misli o smrti i suicidalne misli, bojite da biste mogli nekome nauditi – posebice svom djetetu.
 7. Promjena u kilaži i gubitak apetita.

Traje li osjećaj nemoći, nesanice, tuge, sumnje u sebe duže vremena vjerojatno se radi o postporođajnoj depresiji. Iako se često izjednačuje s baby bluesom, za razliku od tog kratkotrajnog stanja liječenje postporođajne depresija zahtjeva profesionalnu pomoć putem savjetovanja, kognitivno-bihevioralne terapije ili lijekova. Stupite u kontakt sa skupinom za potporu, gdje možete izmijeniti iskustva s drugim mamama koje su prošle istu situaciju. Zatražite pomoć i podršku od obitelji i prijatelja, povjerite se nekome tko će vam pružiti potporu. Zadužite partnera za pomoć s noćnim hranjenjima, redovito jedite, odmarajte se što je više moguće i vjerujte u svoj oporavak. Nemojte se osjećati krivima i ignorirati svoje osjećaje. I zapamtite, vaš život se drastično promijenio. Treba vam vremena da se na to naviknete.