Bebe Djeca

Znate li zašto je vašem djetetu važan vitamin D?

Znate li zašto je vašem djetetu važan vitamin D? Bebe.hr portal

Vitamin D bitan je za zdrave kosti i jak imunološki sustav, ali teško je znati dobiva li vaše dijete dovoljne količine. Apsorbiranje vitamina D u dostatnim količinama izazovno je naročito zbog trenutne situacije kad većinu vremena provodimo kod kuće.

Zašto je vitamin D važan?

Vitamin D ima brojne blagodati za djecu i odrasle. Povezujemo ga s jačim kostima, osnaženim imunološkim sustavom, manjim rizikom za prijevremeni porođaj i mogućom prevencijom određenih bolesti.

Jačanje kostiju: Vjerojatno ste odmah pomislili na kalcij kada je u pitanju zdravlje kostiju vašeg djeteta, ali razmislite i o vitaminu D. Zapravo, tijelo može apsorbirati mineral koji učvršćuje kosti samo ako je prisutan vitamin D. Djeca grade kosti tijekom djetinjstva i adolescencije, tako da im je dobivanje dovoljne količine kalcija i vitamina D ključno.

Osnaživanje imunološkog sustava: Vitamin D također igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da dostatna razina vitamina D u krvi (50 ng/ml) štiti i od virusnih respiratornih infekcija, što je posebno važno s obzirom na trenutnu situaciju prisutnu u cijelom svijetu.

Smanjen rizik od prijevremenog porođaja: Dobrobiti vitamina D odnose se i na trudnice. Istraživanja pokazuju da se rizik od prijevremenog rođenja djeteta smanjuje za 60 posto kada je razina vitamina D u krvi minimalno 40 ng/ml.

Prevencija bolesti: Znanstvenici provode istraživanja kojima pokušavaju otkriti može li vitamin D spriječiti teška oboljenja poput karcinoma i raznih srčanih bolesti. Zasad nema dovoljno dokaza koji bi to potvrdili, ali možda u budućnosti dođe do promjene.

Koliko je djeci potrebno vitamina D?

Po preporukama američkih pedijatara, optimalna količina koju dojenčad treba unijeti jest oko 400 IJ (međunarodna jedinica). Odnosno 600 IJ za stariju djecu i adolescente. Smatra se da je optimalna količina vitamina D do 40-60 ng/ml te da ona pomaže prevenirati bolesti. Dok se bebe u potpunosti ne odviknu od dojenja, dnevno im je potrebno oko 400 IJ dodataka koji sadrži vitamin D, u obliku kapi.

Majčino mlijeko ne sadrži dovoljno vitamina D da bi zadovoljilo potrebe beba. Nemojte pretjerati s unosom vitamina D jer to može prouzrokovati nuspojave, kao što su gubitak kilograma, aritmija srca i povišena razina kalcija u krvi.

 width=

Koji su najbolji izvori vitamina D?

Nažalost, malo je namirnica prirodno bogato vitaminom D. Oko 80g lososa sadrži dovoljnu količinu koja je djeci potrebna u jednom danu. Dok s druge strane porcija konzervirane tunjevine ima manje od polovice potrebne količine. Malu količinu još sadržavaju i jaja, odnosno žumanca te gljive. Hrana obogaćena vitaminom D poput mlijeka, jogurta, žitarica i soka od naranče može pomoći djetetu da zadovolji potreban dnevni unos. Provjerite naljepnice na žitaricama i soku kako biste vidjeli jesu li obogaćene.

Nasreću, djeca mogu dobiti i vitamin D izlaganjem sunčevoj svjetlosti. Ako djeca nose kremu za sunčanje, što je svakako i preporučljivo, dobit će dovoljno sunčeve svjetlosti koja će se pretvoriti u aktivni oblik vitamina D.

 width=