1. godina 2. godina

Kako zabaviti mališane od 18 do 24 mjeseci?

igre za djecu od 18 do 24 mjeseca

Vaše dijete već je velika beba, možete početi s igrama koje su malo zahtjevnije i aktivnije od igara iz prijašnjeg razdoblja. Naravno, ako se to bebama sviđa. Nemojte izabrati igre koje vaše dijete ne može shvatiti niti izvesti, jer svaka individua posve je drugačija. Ono što može neko drugo dijete, ne mora moći vaše. I obratno.

Ideje za igru na otvorenom

Ako su prohodali, vaši mališani bit će jako brzi i okretni. Igre s puno prepreka i trčkaranja bit će njihovo najveće veselje. Želite li ih oduševiti pokušajte se igrati hodanja unatraške ili hodanja u kružnici. Pustite veselu dječju glazbu i najprije zajedno hodajte unatraške u laganom ritmu. Nakon što se nasmijete možete promijeniti smjer – hodajte u krug (kružnicu odredite na podu, ljepljivom trakom ili kredom), a na prekid glazbe zajedno čučnite. Ponovite to nekoliko puta, mališani će se raspametiti.

Možete se prošetati i do parkića i nogama pisati vaša imena u zemlji, blatu ili na stazama od sitnih kamenčića. Bitno je da se krećete i da se pritom zabavljate.

Ideje za igre na kišni dan

U ovoj razvojnoj dobi djeca imaju razvijenu finu motoriku pa mogu raditi prstićima. Vrijeme je to za igru slaganja kule od čašica, slaganja velikih slagalica, okretanje memorijskih kartica, prepoznavanje životinja. Igre s plastelinom nikad neće izaći iz mode, a u ovom razdoblju vrlo su korisne. Možete, primjerice, zajednički izraditi mali, plastelinski ZOO. Ili ga nacrtati pa obojati. Ako nemate ideju kako nacrtati zološki vrt, pozovite bojanke u pomoć. Naučite dijete kako se drže bojice i olovke i lagano “šarajte”.

Ako želite igru podići na višu razinu, a obaviti nešto po stanu, igrajte se kuhanja i čišćenja. Dijete može dobiti metlicu i lopaticu, i pratiti vas po stanu dok pospremate. Ako želite zajedno kuhati, malenima dajte da istrgaju lisnato povrće, ili da izrezano, oguljeno i oprano ubacuju u lonac.

Potom ih počastite, pođite na njihovu “čajanku” i popijte čaj za lutkice. Možete isprobati malo lutkarsko kazalište, za koje ćete najprije izraditi papirnate i kartonske lutkice, obojati ih i zalijepiti na slamke koje će im glumiti držače.

Ako se dijete umori i nije zainteresirano za aktivnu igru, pustite im audio bajke. Neke od njih poput Crvenkapice, Ježeve kućice, mogu se pronaći na internetu. Za roditelje koji žele otići korak više tu je dobro, staro, tradicionalno, čitanje knjige, i vježbanje prepoznavanja likova i radnje. Ovaj ritual možete ponavljati i navečer pred odlazak na spavanje, o čemu smo pisali u članku Klinci, vrijeme je za knjige i priče!