1. godinaDjecaVrijeme je za prvu riječ

Prve riječi vaše bebe još su jedna uzbudljiva razvojna prekretnica koju s nestrpljenjem očekujete. Glavno pitanje – što će prvo reći, “mama” ili “tata”? U najranijoj životnoj dobi roditelji imaju najveći utjecaj na razvoj djeteta. Stalni razgovor, pričanje, igranje, pjevanje i druženje omogućit će vašem mališanu da nauči što više. Komunikacija je nužna za stvaranje bliskosti i osjećaja sigurnosti djeteta u svojoj okolini. Započinje još za vrijeme trudnoće jer dijete osluškuje mamine pokrete, otkucaje srca i disanje. Većina beba svoje prve riječi izgovorit će između 11. i 14. mjeseca kada jezik postane dovoljno okretan i mozak počne povezivati stvari s...
3 godine prije

Prve riječi vaše bebe još su jedna uzbudljiva razvojna prekretnica koju s nestrpljenjem očekujete. Glavno pitanje – što će prvo reći, “mama” ili “tata”?

U najranijoj životnoj dobi roditelji imaju najveći utjecaj na razvoj djeteta. Stalni razgovor, pričanje, igranje, pjevanje i druženje omogućit će vašem mališanu da nauči što više. Komunikacija je nužna za stvaranje bliskosti i osjećaja sigurnosti djeteta u svojoj okolini. Započinje još za vrijeme trudnoće jer dijete osluškuje mamine pokrete, otkucaje srca i disanje. Većina beba svoje prve riječi izgovorit će između 11. i 14. mjeseca kada jezik postane dovoljno okretan i mozak počne povezivati stvari s riječima. Naravno, svako dijete dosegne tu razvojnu prekretnicu u svoje vrijeme, no postoje stvari koje možete učiniti kako biste potaknuli govor:

 

1. SVE IMA SVOJE IME

Kako biste potaknuti govor dajte svemu što se nalazi oko djeteta ime. Prilikom hranjenja objašnjavajte djetetu kako se zove svako jelo na tanjuru ili tijekom kupanja recite “ovo je sapun” dok posežete za njim. Vaša beba tako će sve više obogaćivati svoj rječnik.

 

2. ČITANJE

Osim što će čitanje priče pomoći navečer uspavati vaše dijete isto će obogatiti njegov rječnik. Isprva Vaša beba neće razumjeti što govorite, ali ćete joj stimulirati osjetila i izgrađivati ljubav prema knjigama koja će trajati cijeli život.

 

3. UŽIVAJTE ZAJEDNO U PJEVANJU

Bebe vole glazbu, a pjevanje je odličan način da se upoznaju različiti zvukovi i čuju nove riječi. Stalnim komuniciranjem potaknut ćete svoje dijete na izgovaranje prve riječi koju ćete vjerojatno čuti oko prvog rođendana Do otprilike 16 mjeseci vaša beba znat će reći hrpicu riječi. Prosjek je oko 50 riječi za curice i oko 30 riječi za dječake zbog kasnijeg razvoja govora. Ubrzo ćete zajedno moći uživajte u brbljanju!

Bebe.hr

Leave a Reply