2. godina Djeca

2 godine: Je li vaše dijete ljevak ili dešnjak?

2 godine: Je li vaše dijete ljevak ili dešnjak? Bebe.hr portal
Vaš 2-godišnjak sada

 

Bebe obično koriste svoje ruke naizmjenično. Ako tijekom prošle godine možda niste primijetili da je vaše dijete počelo davati prednost jednoj ruci u odnosu na drugu. Primjerice za posezanjem za hranom ili igračkama. Ove godine, korištenje dominantne ruke postat će dosljednije i vjerojatno ćete sa sigurnošću znati je li vaše dijete ljevak ili dešnjak.

 

Ako i dalje još niste sigurni pokušajte promotriti slijedeće situacije kako bi saznala je li vaše dijete ljevak ili dešnjak.

 

ljevak ili dešnjak

Ispružite igračku i pogledajte kojom rukom će posegnuti.

Zatim servirajte obrok i opet pratite kojom rukom uzima žlicu za vrijeme obroka. Dominantna ruka je obično jača i ima više spretnosti, pa će je vjerojatno koristiti.

Manjina djece ostaje ambidekstralna. Ambideksternost je sposobnost da se podjednako dobro koristi i desna i lijeva ruka. Na svijetu ovo se događa samo oko jedan posto ljudi, da je prirodno. Neka djeca tako koriste dominantnu ruku za jelo i pisanje, a drugu ruku primjerice za bacanje lopte.

Samo otprilike jedna od 10 osoba je ljevoruka, ali ako su oba roditelja ljevoruka onda postoji 50 posto šanse da će biti i njihovo dijete.

Savjet: ne pokušavajte promijeniti urođene sklonosti vašeg djeteta. Prisiljavanje djeteta da koristi nedominantnu ruku može stvoriti mnogo frustracija. Radije potrošite energiju na poboljšanje vještina i učenja.

 

ljevak ili dešnjak

 

A vaš život sada kada imate dvogodišnjaka?

Kako vaše dijete sada raste, promotrite svoj dom iz njezine točke gledišta. Opasnosti za super-znatiželjnog, super mobilnog istraživača uključuju stajaće kante s vodom (rizik od utapanja). Kao i ladice koje bi mogle prignječiti prste ili koje sadrže oštre predmete. Razmotrite ladice koje se ključaju ili ih zavežite tako čvrsto za neki oslonac da ih ona ne mogu samostalno otvoriti.

Uklonite sredstva za čišćenje i otrove iz dohvata. Zvuči malo paničarski ali dobro je staviti telefonske brojeve za kontrolu trovanja u mobitel ili na hladnjak. Nesreće se mogu povećati jer se zauzeti mališani više usredotočuju na to kamo idu nego na ono što im se nalazi na putu.

Držite podove čistima i uklonite prostirke, igračke i drugih opasnosti od spoticanja. Budite sigurni da ste dobro opskrbljeni zavojima, antibiotskom masti i nježnim poljupcima za liječenje onih neizbježnih ogrebotina i masnica.

POVEZANO: Trebate li biti zabrinuti ako vaše dijete ima imaginarnog prijatelja?