Djeca

S ovim nema šale! 5 tema s kojima ne smijete ‘bockati’ djecu

S ovim nema šale, ne smijete zadirkivati djecu

Iako je šala preporučljiva u odnosima jer ga opušta, produbljuje i uljepšava, postoje zdrave granice koje ne smijete prelaziti ni sa svojom djecom. Odnosno, koje ne smijete prelaziti posebno u odnosima sa svojom djecom. svaka vaša rečenica izgovorena još od najranije dobi, urezat će se duboko u svijet vašeg voljenog bića pa zaista trebate paziti što ‘urezujete’ u njihova srca i malene glavice.

Naravno da ne trebate paziti do te mjere da se osjećate kruto i ‘pod lupom’ u svakom trenutku, i naravno da će svaki roditelj ponekad malo i zeznuti stvar, ali se potrudite oko osnova i svakako prihvatite da s ovih pet stvari ne smijete zadirkivati djecu. Nemojte! Čak ni kada se djeca smiju na vaše fore. Ove teme odlaze dublje u tijelo i ne zadržavaju se na osmijehu.

Tjelesna težina

Ono što se nekome čini kao usputna fraza i postavljeni izazov, djeci će značiti pritisak, probuditi nesigurnost i stvoriti komplekse. ‘Malo si se zaokružila, mama fino kuha?’, ‘Kako si ti jedna slatka mala, bucka!”, “Vidi ti taj trbuščić/mršave nogice!”, rečenice su koje će u dječjoj glavi zvučati posve drugačije. Nemojte mu/joj usmjeravati pozornost na pogrešnu stvar. Tjelesna težina nikada i nikako nije predmet zadirkivanja i diskusije, posebno ne u društvu. A ako vaše dijete bude zaista imalo problem s istom, praktičnije je da se posvetite zajedničkim šetnjama, yogi za klince i poradite na obiteljskim prehrambenim navikama.

Prijateljstva

Svi znaju onoga koji dolazi u kuću uz rečenicu: “kako je u vrtiću? Imaš dečka/curu?” ili “Jesi bio vani s prijateljicom ili curom?”. Ne! Prijateljstva su neprocjenjiv dio svačijeg pa tako i dječjeg života. Nije svaka osoba koja se u njemu pojavi, materijal za simpatiju. Prijateljstva su bitna i potrudite se da ih dožive kao nešto što se njeguje, a ne nešto čega će se sramiti i od čega će se sklanjati.

Izgled i stil

Što ako se dijete malo preglasno smije ili ispušta čudne zvukove dok kiše. Što ako se odijeva posve drugačije od drugih? Ako je jedinstveno biće, kao što i je, slavite te različitosti. Nikada nemojte njihove jedinstvene osobine predstavljati kao mane. Odgajajte unikate, a ne plagijate.

Sramežljivost

Sramežljivi pa što?! Sve što im kažete na ovu temu postat će njihov unutarnji glas u budućnosti. Sramežljivo dijete postat će povučena i sramežljiva osoba te nikada neće biti svjesno je li u stvari tako jako povučeno, ili je samo naučeno skrivati svoj potencijal i ostati u pozadini.

Inteligencija

Bilo da je vaše dijete najpametnije u razredu ili da se drži dobrog, starog prosjeka, izbjegavajte zadirkivanja poput “Gospodična Pametnjaković ima nešto za reći”. Dozvolite djetetu da se izrazi, izrazi mišljenje, emociju i proba doći do rješenja, kao što to radite i vi. Nemojte ih učiti da je njihovo mišljenje suvišno i nepotrebno. Pazite, vaše riječi mogu biti zagrljaj ili mač njihovom razvoju. Pobrinite se da bude ovo drugo, posebno što znate da se kritičko razmiljanje, inovativnost i proaktivnost jako cijene u budućem životu, ali i da iste izravno utječu na pad ili rast njihova samopouzdanja.