0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

Bakterijska ili virusna groznica kod bebe? Razlika je bitna

Bakterijska ili virusna groznica kod bebe? Razlika je bitna Bebe.hr portal

Virusna groznica kod bebe nastaje kada se njeno tijelo bori protiv bolesti uzrokovane virusom, bilo da je riječ o crijevnoj infekciji, gripi ili prehladi. One se uglavnom povuku unutar tri dana. Antibiotici nisu potrebni jer nemaju utjecaja na viruse.

Bakterijske groznice, s druge strane, uzrokovane su bakterijskom infekcijom. Kao što su npr. infekcija mokraćnog sustava i infekcija uha (koja može biti bakterijska ili virusna). Ali i, bakterijski meningitis ili bakterijska upala pluća.

Bakterijske infekcije su manje uobičajene od virusa – i više zabrinjavaju jer mogu dovesti do ozbiljnih bolesti ako se ne liječe. Za čije liječenje su obično potrebni antibiotici.

Nazovite liječnika hitno ako:

  • beba mlađa od 3 mjeseca i ima rektalnu temperaturu od 38 stupnjeva C ili više.
  • dijete ima manje od 2 godine a temperatura traje duže od 24 sata.
  • ako dijete ima 2 godine ili više, a temperatura mu traje više od tri dana.
  • ako temperatura vašeg djeteta u više navrata raste iznad 40 stupnja, bez obzira na dob.

 

Groznica kod bebe mlađe od 3 mjeseca

 

groznica kod bebe

 

Ako je beba mlađa od 3 mjeseca i ima rektalnu temperaturu od 38 stupnja ili više potrebno je što prije javiti se liječniku. Ili idite u ambulantu za hitnu pomoć, čak i ako je usred noći. Nemojte davati svojoj bebi nikakve lijekove za snižavanje temperature osim ako vam liječnik to ne savjetuje. Ne želite prikriti nikakve simptome prije nego što se beba pregleda.

Mlade bebe ne pokazuju znakove teške infekcije kao starije bebe. Mlada beba može razviti punu infekciju krvi (sepsu) i ne pokazati tipične simptome.

Ako je groznica virusna, nema potrebe za brigom o sepsi. Ali problem je u tome što je nemoguće razlikovati bakterijsku groznicu od virusne groznice samo fizičkim pregledom. Zato će dojenče s temperaturom možda trebati krv, urin, rendgenske snimke. Ili pretrage stolice kako bi se utvrdilo postoji li bakterijska infekcija.

Izvor: Home (aap.org)

POVEZANO: Stolica novorođenčadi i beba