0-6 mjeseci 1. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad Savjeti i njega

Bebama se preporučuje majčino mlijeko prema Udruzi pedijatara

Bebama se preporučuje majčino mlijeko prema Udruzi pedijatara Bebe.hr portal

Najnovije smjernice Udruge pedijatara naglašavaju preporuku da se dojenčadi daje isključivo majčino mlijeko prvih šest mjeseci života prije nego što se uvede druga hranjiva hrana.

“Majčino mlijeko je sve što bebi treba u prvih šest mjeseci života”, rekla je dr. Joan Younger Meek, glavna autorica izvješća koje je napisao odjel AAP-a za dojenje. “Ono je jedinstveno po svojim hranjivim tvarima i zaštitnim učincima, i zaista je prilično izvanredno kada pogledate što čini za imunološki sustav djeteta koji se razvija.” Meek je profesor emeritus kliničkih znanosti na Medicinskom fakultetu Državnog sveučilišta u Floridi.
Istraživanja sugeriraju da prednosti hranjenja ljudskim mlijekom uključuju smanjene stope infekcija donjih dišnih putova, teških proljeva, infekcija uha i pretilosti. Bebe koje dobivaju majčino mlijeko također imaju manji rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčadi, prema AAP-u.
Ali ne mogu svi hraniti svoje bebe isključivo ljudskim mlijekom, priznala je organizacija.
Neki roditelji mogu imati problema s proizvodnjom dovoljno mlijeka ili s pravilnim zasavanjem djeteta, ili roditelj možda uopće ne doji, rekao je dr. Jason Jackson, neonatolog u Nationwide Children’s Hospital u Columbusu, Ohio. Njihovo radno mjesto ili društvene stigme mogu onemogućiti dojenje, rekao je Meeks.
majčino mlijeko
U svim slučajevima, posao pružatelja zdravstvenih usluga je da daju najbolje informacije utemeljene na dokazima, a istovremeno se bave individualnim potrebama svake obitelji.
AAP preporučuje dojenje barem prvih šest mjeseci života, ali organizacija je priznala da to ne funkcionira uvijek za sve obitelji.
Za roditelje koji odluče ne hraniti dijete majčinim mlijekom ili koji ne doje, još uvijek ima koristi od fizičkog čina držanja bebe dok jede. Kontakt koža na kožu povezuje dijete roditelja, i pokazalo se da ima pozitivne učinke poput smanjenja razine stresa i boli kod bebe.

Prevladavanje prepreka

 width=

 

Imajući na umu sva društvena i biološka razmatranja, važno je rano razgovarati o svom planu hranjenja dojenčadi, čak i prije nego što beba stigne.
Znajući što se nadate učiniti i kakav je plan ako postoje prepreke može pomoći obiteljima dati prednost.
Dojenje je često izazov, jer više od 80% obitelji započne s dojenjem, ali više od 60% ne postigne svoje ciljeve, rekla je dr. Lori Feldman-Winter, predsjednica AAP odjela za dojenje. Ali pronalazak podrške može vam pomoći da hranite svoju bebu na način na koji želite, dodala je u e-poruci. Feldman-Winter je profesorica pedijatrije na Cooper Medical School Sveučilišta Rowan u Camdenu, New Jersey.
Za one koji imaju problema s dobivanjem dovoljno mlijeka za hranjenje svoje bebe, Feldman-Winter je naglasila da je bilo kakva upotreba ljudskog mlijeka bolja nego nikakva.
“Prednosti dojenja i korištenja ljudskog mlijeka ‘ovise o dozi’ što znači da je sve dobro, a više je bolje”.