0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Budite dobar primjer svojoj djeci

primjer svojoj djeci

Odgojite zdravo dijete tako da budete primjer svojoj djeci. Nosite bebu na način da može vidjeti stvari oko sebe. Pomozite joj da drži predmete poput zvečki, čarapa ili neke druge koji su bezopasni za korištenje. Kako bude rasla, počnite joj davati i neke druge predmete da ih osjeti i pomiče. Budite učitelj svojoj bebi, ona će promatrati način na koji vi reagirate na stvari. Vidi li da ste sretni kad uzmete njezinu igračku, i ona će biti sretna. Kad bude malo veća, pokažite joj kako stvari funkcioniraju, primjerice, kako se vrata otvaraju i zatvaraju. Uvijek pričajte pred bebom o tome što trenutno radite, npr. „Stavljam hranu u lonac kako bih je skuhala“.

Naučite bebu svaki dan nešto novo

Kad beba uči nešto novo, ona to radi više puta ispočetka. Uz vašu pomoć to joj može biti još zabavnije i još će više zavoljeti isprobavati nove stvari. Bitno je da vaša beba ne nailazi na kazne od vas, zadirkivanje ili oštro neodobravanje. Dok je još tako mala, beba ne može razumjeti što je dobro, a što loše. Ona ne može shvatiti da su neke stvari za nju opasne. Zato je uvijek imajte na oku i odmaknite je s mjesta gdje se može ozlijediti.

Pitate se možete li što napraviti da biste potaknuli i unaprijedili bebine govorne vještine? Odgovor je vrlo jednostavan, razgovarajte i pjevajte s njom, čak i prije nego što nauči pričati. Bebe najbolje uče kad razgovarate s njima. Ne zaboravite i na čitanje – čitajte svojoj bebi od najranijih mjeseci i nemojte prestati s tim ni kad naraste.

 width=

I bebe imaju razne vještine

Od najranijih dana vaša beba pokazat će zanimanje za vaše lice. Primjećuje vaše izraze i glas. Također reagira na vaše emocije. Pa tako kad kažete nešto na simpatičan i umiljat način, beba će se opustiti i osjećati se sigurnije. Znanstvenici su došli do otkrića kako bebe pokazuju emocije sa samo mjesec dana, a pojedini od njih su zaključili kako bebe kad se osjećaju dobro uče bolje. Zašto je tome tako? Bebe koje su sretne bolje pamte stvari, budnije su i pažljivije. Način na koji držite bebu i razgovarate s njom, pomoći će joj da se osjeća sretnom. Bebe koje se osjećaju dobro su više sklone promatranju stvari, istraživanju i igranju. Pokušat će se na više načina zabavljati s igračkama i saznati koje su sve njihove mogućnosti ili će proizvoditi zvukove u interakciji s drugim ljudima. To će im pomoći u učenju i pamćenju novih stvari.

Normalna su i kratka razdoblja nevolja ili poteškoća koja neće trajno naštetiti bebi, štoviše mogu joj biti od koristi. Bitno je brzo poduzeti nešto kako bi se beba osjećala bolje i kako razdoblje negativnih emocija ne bi potrajalo. U prvom mjesecu bebina života, negativna emocija koja se javlja je uznemirenost koja može biti odgovor na bol. Kasnije će pokazivati tugu i bijes, a potom i strah. Kod svih nas prisutne su te emocije kako bismo se mogli zaštititi. Zato odgovorite bebi na njezine emocije na topao i drag način. Možete znati što ona osjeća promjenom izraza njezina lica ili prema držanju, pokretima i zvukovima koje stvara.

 width=