Djeca

Dječji dijabetes: Dijagnoza i liječenje

Dječji dijabetes: Dijagnoza i liječenje Bebe.hr portal

Dječji dijabetes može se pojaviti već u prvoj godini života vašeg djeteta pa je radi toga važno obratiti pažnju na neke znakove. Ponekad kod beba i male djece dijagnoza kasni jer su simptomi dijabetesa slični onima kod drugih bolesti. Najčešći znakovi dijabetesa kod male djece uključuju pojačanu žeđ i češće ili pojačano mokrenje. Dječji dijabetes je češći izraz za dijabetes melitus, metabolički poremećaj koji utječe na to kako tijelo koristi šećer u krvi. Također poznat kao glukoza u krvi ili samo glukoza.

Šećer u krvi je izvor energije potreban stanicama u tijelu. Osigurava energiju tkivima, mišićima i organima, uključujući i mozak. Kada jedemo, hranjive tvari koje konzumiramo (proteini, masti i ugljikohidrati) razgrađuju se u glukozu, koja postaje gorivo za tijelo.

4 savjeta za smanjenje rizika od urođenih mana bebe

 

Dječji dijabetes ima više tipova

Dijabetes tipa 1

Najčešći tip dijabetesa kod djece je dijabetes tipa 1. Nekada se to zvalo juvenilni dijabetes. Dijabetes tipa 1 je doživotno stanje. Obično je autoimuna bolest, gdje imunološki sustav tijela uništava stanice u gušterači koje proizvode inzulin.

Dijabetes tipa 2

Dijabetes tipa 2 razvija se kada tijelo prestane pravilno koristiti inzulin. Postaje sve češći kod mlađih odraslih osoba, ali je vrlo rijedak kod male djece.

 

Dijagnoza dijabetesa kod djece

 width=

Ako liječnik vašeg malog djeteta posumnja na dječji dijabetes, može preporučiti testiranje za provjeru razine glukoze u krvi.

Testovi kojemu će dijete biti podvrgnuto:

  • Slučajni test šećera u krvi. Test krvi radi se u nasumično odabrano vrijeme za mjerenje razine glukoze.
  • Test krvi za glikirani hemoglobin (A1C). Ovaj test mjeri postotak glukoze vezane za hemoglobin, protein u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik.
  • Ispitivanje šećera u krvi natašte. Za ovaj test, uzorak krvi se uzima nakon gladovanja preko noći.
  • Oralni test tolerancije glukoze. Ako vaš liječnik posumnja na dijabetes tipa 2, može vam preporučiti oralni test tolerancije glukoze. Prvi test krvi uzima se nakon osmosatnog ili noćnog gladovanja. Tada će vaše dijete popiti slatku otopinu i njegova će se razina šećera u krvi ponovno provjeriti testom krvi nekoliko puta tijekom sljedećih nekoliko sati.

 

Liječenje dijabetesa

  1. Liječenje inzulinom: Vaše će dijete trebati terapiju inzulinom nekoliko puta dnevno. Daje se injekcijom ili inzulinskom brizgalicom. Druga opcija je inzulinska pumpa, mali uređaj koji se nosi 24 sata dnevno.
  2. Praćenje glukoze: Morat ćete redovito pratiti razinu glukoze u krvi vašeg djeteta. Moguće i do 6 puta tijekom dana i noći. To činite testiranjem kapi krvi vašeg djeteta u posebnom priboru za testiranje. Cilj je održati razinu šećera u krvi unutar ciljanog raspona koji je odredio vaš liječnik.

POVEZANO: Mokrenje u krevet: Uzroci mokrenja kod djece