1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Dvojezičnost kod djece

Dvojezičnost

Dvojezičnost se odnosi na sposobnost korištenja dvaju jezika u svakodnevnom životu. Što je uobičajena i rastuća pojava.

Jedno ponašanje koje se često pogrešno shvaća kao zbunjenost je kada dvojezična djeca miješaju riječi iz oba jezika unutar iste rečenice. Zove se miješanje koda i normalan je dio dvojezičnog razvoja. Zapravo, dvojezična djeca imaju valjane razloge za miješanje kodova. Jedan od razloga je taj što se često događa unutar njihovih jezičnih zajednica, jer djeca jednostavno oponašaju jezične prakse odraslih oko sebe. Drugi razlog je taj što, slično jednojezičnoj djeci, mladi dvojezični ljudi ponekad imaju ograničene jezične resurse. POVEZANO: Što je dobro znati kada uvodite strani jezik u vokabular djeteta

Čak i u slučaju dvojezične dojenčadi, istraživanja pokazuju da mogu lako razlikovati svoja dva jezika bez ikakvih znakova zabune. Jezici se razlikuju u raznim aspektima, a dojenčad je osjetljiva na te razlike, uključujući ritam svakog jezika. Popularni izvori poput “The Bilingual Edge (King & Mackey, 2009.) i članci poput “The Power of the Bilingual Brain” (TIME Magazine; Kluger, 2013.) ističu potencijalne prednosti rane dvojezičnosti.

Osim očitih jezičnih prednosti, kao što su poboljšane komunikacijske sposobnosti i veze s članovima obitelji, očuvanje kulturnog nasljeđa i sklapanje prijateljstva iz različitih sredina, istraživači su istražili i potencijalne nelingvističke prednosti dvojezičnosti. POVEZANO: Kada je vrijeme za učenje stranog jezika?

Dvojezičnost kod djece i odgoj

Ako ste zainteresirani za odgoj višejezične ili dvojezične djece, evo nekoliko praktičnih savjeta za podršku njihovom jezičnom razvoju:

Uključite se u čitanje i pripovijedanje na oba jezika u različito vrijeme, potičući svoje dijete da sudjeluje. I budite kreativni.

Igrajte igre usmjerene na jezik kao što su bingo, “Tko sam ja?” i igre pamćenja.

Uključite pjevanje, plesanje i sviranje, jer melodije mogu pomoći u zadržavanju pamćenja.

Istražite aplikacije za igru riječi prilagođene djeci na vašem jeziku.

Slušajte radijske programe, uključujući popularne glazbene kanale i programe za tinejdžere, puštajte im videe na YouTube o temama koje ih zanimaju.

Ako imate obitelj i prijatelje koji žive u inozemstvu, potaknite svoju djecu da se povežu s njima putem videochata ili online platformi.

Prepoznajte djetetove interese, poput nogometa, glazbe, TV emisija, i uključite jezik koji razvijate u te aktivnosti. Na primjer, pronađite omiljeni recept svog djeteta ili tipičan recept iz svoje zajednice i kuhajte zajedno samo na tom jeziku.

Gledajte filmove ili sportske događaje putem satelitske televizije ili internetskih usluga strujanja. Neki vam sadržaji mogu omogućiti prebacivanje zvuka ili titlova na druge jezike, uključujući engleski.

Primjenjujući ove savjete, možete pružiti dragocjenu podršku kada vaše dijete koristi dva jezika odnosno kada je dvojezičnost vašeg djeteta u pitanju.

POVEZANO: 6 taktika za razvoj jezika djeteta