1. godina 2. godina 3. godina Djeca News

FDA upozorava da je fentanil flaster iznimno opasan za djecu

Korišteni kao snažan lijek protiv bolova, fentanil flasteri mogu uzrokovati ozbiljne bolesti ili smrt kod male djece. Pravilno zbrinjavanje ključno je za sprječavanje slučajnog predoziranja.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorava roditelje na opasnosti od slučajnog izlaganja flasterima fentanila. Prodani pod robnom markom Duragesic, ovi se flasteri propisuju za isporuku fentanila (snažnog opijatnog lijeka protiv bolova) kroz kožu. Kada djeca dođu u dodir s novim ili korištenim flasterima, mogu se ozbiljno razboljeti ili umrijeti.

“FDA je upozorila i nastavlja upozoravati pacijente, njegovatelje i zdravstvene djelatnike o opasnostima slučajnog izlaganja flasteru fentanila i potrebi pravilnog skladištenja i odlaganja proizvoda”, navodi se u izjavi FDA.

Fentanil flasteri koriste se za liječenje “svakodnevne, danonoćne, dugotrajne” boli kod pacijenata koji su tolerantni na opioide, kaže FDA. Obično se mijenjaju svaka tri dana. Djeca bi mogla naići na nove flastere s fentanilom ili rabljene – vjerojatno u smeću – i zamijeniti ih s naljepnicama ili igračkama. Flasteri također mogu otpasti s kože odrasle osobe (osobito tijekom spavanja ili igre) i prenijeti se na dijete.

Ako djeca stave flastere s fentanilom u usta ili na tijelo, mogu “uzrokovati smrt usporavanjem djetetovog disanja i smanjenjem razine kisika u krvi”, kaže FDA. Bebe i mala djeca su najviše ugroženi.

Dakle, koji su znakovi izloženosti fentanilu? Pospanost može biti rani simptom, ali može ju biti teško otkriti kod djece (može se shvatiti kao tipičan umor). Ostali znakovi upozorenja uključuju nedostatak daha ili otežano disanje, uznemirenost, visoku temperaturu, ukočene mišiće i oticanje jezika, lica ili grla.

ko netko u kući koristi ove flastere, važno je poduzeti mjere za smanjenje rizika od slučajnog izlaganja. Evo nekoliko prijedloga FDA-e:

  • Uvijek slijedite upute liječnika, kao i one u Uputama za lijekove .
  • Pohranite zakrpe na sigurno mjesto koje nije dostupno djeci.
  • Redovito provjeravajte je li vaš flaster sigurno na mjestu.
  • Razmislite o nanošenju prozirnog ljepljivog filma preko flastera; to bi moglo pomoći da ostane na mjestu. “Možete zalijepiti traku za prvu pomoć na rubove flastera kako biste ga pričvrstili na kožu”, predlaže FDA.
  • Iskorištene fentanil flastere zbrinite na pravilan način jer još uvijek mogu dovesti do bolesti ili smrti. FDA preporuča presavijanje flastera na pola, spajanje pomoću ljepljivih strana i bacivanje u WC školjku . Nikada ne bacajte iskorištene flastere u smeće, gdje im mogu pristupiti mladi ljudi i kućni ljubimci.
  • Razmislite o držanju naloksona , lijeka koji može poništiti učinke opioida tijekom predoziranja, u kući. Ovaj lijek se može ubrizgati ili raspršiti u nos svima koji su izloženi fentanilu, uključujući djecu. Također je važno da ukućani nauče kako pravilno koristiti nalokson.

Ako sumnjate da je dijete bilo izloženo fentanil flasteru odmah potražite hitnu medicinsku pomoć. 

POVEZANO: