1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Fobije kod djece

Fobije kod djece Bebe.hr portal

Fobije kod djece i odraslih označavaju pretjerani strah od predmeta ili situacije. To je strah koji traje najmanje 6 mjeseci i vrsta je anksioznog poremećaja. Djeca koja imaju fobiju bojat će se nečega svaki put kad to vide ili dožive. Često daju sve od sebe kako bi izbjegla situaciju ili stvar koja ih plaši. Na primjer, neka djeca mogu imati fobiju od boravka u zatvorenim prostorima i boje se ići dizalom. Ponekad, kad je prisiljeno suočiti se s onim što je strašno, dijete s fobijom može postati vrlo nervozno i doživjeti napadaj panike.

Zašto djeca mokre u krevet?

 

Fobije kod djece dolaze u različitim oblicima

 1. Specifična fobija: Dijete ima anksioznost kada je izloženo određenom predmetu ili situaciji. On ili ona se drži podalje od predmeta ili situacije. Grozi ih se ili ih podnosi s tolikim strahom da to ometa normalne aktivnosti. Neke uobičajene fobije su strah od životinja, insekata, krvi, visine ili letenja.
 2. Selektivni mutizam: Dijete ne može govoriti u nekim društvenim situacijama.
 3. Agorafobija: Ovo je strah od otvorenih prostora, kao što je boravak vani ili napuštanje doma bez pratnje. Povezan je s jednom ili više fobija ili strahom od napadaja panike.
 4. Socijalni anksiozni poremećaj: Dijete se boji jedne ili više društvenih ili izvedbenih situacija s drugima iste dobne skupine. Primjeri su gluma u školskoj predstavi ili držanje govora pred razredom.
 5. Separacijski anksiozni poremećaj: Dijete se boji biti odvojeno od bliskih osoba, poput majke ili oca. Ovo stanje ometa svakodnevne aktivnosti.
 6. Panični poremećaj: Dijete osjeća nepredvidivo, neočekivano razdoblje velikog straha ili nelagode. On ili ona mogu imati napadaj panike. Simptomi uključuju otežano disanje, vrtoglavicu, ošamućenost, drhtanje, strah od gubitka kontrole i ubrzan rad srca. Simptomi mogu trajati satima, ali često dosegnu vrhunac nakon 10 minuta.

 

Kako pomoći djetetu koje pati od fobije?

 width=

Sva djeca imaju strahove u nekom trenutku svog života. Ako se ne liječe, fobije mogu postati problem za cijeli život. Stoga je liječenje važno.

Evo stvari koje možete učiniti kako biste pomogli svom djetetu:

 • Budite podrška i ne osuđujte ih. Pomozite svom djetetu da se pridržava plana liječenja. Budite voljni saslušati i zagovarati svoje dijete ako je zabrinuto kako teče liječenje.
 • Sudjelujte u obiteljskoj terapiji.
 • Održavajte sve termine kod liječnika i obrazovnog tima vašeg djeteta.
 • Razgovarajte s pružateljem zdravstvenih usluga vašeg djeteta o drugim pružateljima usluga koji će biti dio skrbi za vaše dijete. Vaše dijete može dobiti skrb od tima koji uključuje savjetnike, terapeute, socijalne radnike, školske psihologe, školsko osoblje i psihijatre. Tim za skrb ovisit će o potrebama vašeg djeteta što to će ovisiti o tome koliko su anksiozni poremećaj i fobija ozbiljni.
 • Recite drugima koji trebaju znati o fobiji vašeg djeteta. Surađujte s djetetovim pružateljem zdravstvenih usluga i školama kako biste izradili koordinirani plan liječenja.

Fobije kod djece nisu ništa sramotno niti neobično. Biti u kontaktu s drugim roditeljima koji imaju dijete s anksioznim poremećajem i fobijom može vam uvelike pomoći.

POVEZANO: Kako pomoći malom djetetu da pobijedi strah od mraka