Djeca Savjeti i njega

Hrana koju djeca trebaju jesti svaki dan za optimalan razvoj!

Hrana koju djeca trebaju jesti svaki dan za optimalan razvoj! Bebe.hr portal

Dobra vijest je djeca trebaju jesti hranu donekle sličnu onima za odrasle. Svi trebamo hranjive tvari kako bi ostali zdravi i napredovali svaki dan. Ključna razlika leži u količini hranjivih tvari koje su djeci potrebne. Djeca uvijek rastu i njihova tijela moraju biti pravilno napajana kako bi podržala rast i razvoj – osobito tijekom tih naglih rasta!

Međutim osim usredotočenosti na vrstu hrane, bitno je ponuditi raznovrsnu, zdravu i ukusnu hranu. Preferencije se s vremenom se mogu povećati ili smanjiti. Ili nestajati, i to je u redu!

A ponuda raznovrsne hrane iz dolje navedenih kategorija može pomoći u tome. Nastavite čitati i saznajte kako osigurati da vaša djeca dobivaju ključne hranjive tvari za zdrav rast i razvoj. Kao i jednostavne recepte za djecu koji će to učiniti tako ukusnim.

 

Djeca trebaju jesti hranu bogatu vitaminom D i kalcijem

 

Djeca trebaju jesti

Zdravlje kostiju je nešto na što mnogi ljudi ne obraćaju pažnju tek kasnije u životu. Međutim, brzina kojom djeca rastu znači da su im potrebni vitamin D i kalcij kako bi podržali zdrav rast kostiju. Dobri izvori vitamina D uključuju obogaćeno mlijeko, i mliječne proizvod i obogaćeno biljno mlijeko (npr. sojino ili bademovo mlijeko) dobar su izvor vitamina D i kalcija. Također i neke masne ribe poput lososa, kao i zeleno lisnato povrće, poput kelja.

 

Nemasne izvori proteina

 

Djeca trebaju jesti

Nemasno meso, riba i perad životinjski su izvori proteina, a biljni izvori kao što su grah i grašak, i tofu također daju vlakna. Općenito, djeca prihvaćaju proteine za vrijeme ručka i večere, ali često izostaju u međuobrocima i doručku. Razmislite o posluživanju grčkog jogurta ili jaja za doručak kako biste ujutro pojačali i proteine. A za grickalice uključite hranu bogatu proteinima poput orašastih plodova, humusa ili umaka od graha kako biste zadržali opskrbu proteinima tijekom dana.

Povezano: Osjetilo okusa bebe – Saznajte kada i kako se razvija

Djeca trebaju jesti cjelovite žitarice

 

 width=

Govoreći o energiji, primarni i preferirani izvor energije našeg tijela su ugljikohidrati. Međutim, nisu svi izvori ugljikohidrata jednaki. Bogati izvori ugljikohidrata koji također sadrže hranjivu količinu vlakana su cjelovite žitarice. One sadrže magnezij, željezo, vitamina B, cink, i mnoge druge korisne hranjivih tvari.

Rafiniranim žitaricama su uklonjene mekinje i klice kao i mnoge njihove hranjive tvari. Ostavljajući uglavnom samo endosperm. Stoga bez vlakana koja bi ublažila udar, mogu dovesti do skokova šećera u krvi. Ako ne možete odustati od bijele tjesteninu, bijelog kruha i riže, probajte ih ograničiti na pola. Primjerice ako koristite za jedan obrok bijelu tjesteninu onda u drugom makar koristite kruh od cjelovitih žitarica.

Dobri izvori cjelovitih žitarica uključuju smeđu rižu, heljdu i ječam, valjanu zob, kruh i tjesteninu od cjelovitog zrna pšenice, i kvinoju.

 

Zdrave masti

 

 width=

Masti su važan dio zdrave prehrane, i za djecu i za odrasle. Zdrave masti daju energiju za aktivnost, rast i održavanje pravilnog oblika i funkcije stanica. Dobri izvori zdravih nezasićenih masti su masna riba (losos, tuna), maslinovo ulje, orašasti plodovi i avokado. Svakodnevno uključivanje nekih od ovih izvora može pomoći djeci da očuvaju energiju i osjećaju se dobro!

Problemi povezani s pretilošću u djetinjstvu i dijabetesom tipa 2 s početkom u mladosti često se mogu primijetiti kod ljubitelja slatke i prerađene hrane. Koja je često s visokim udjelom zasićenih masnoća i siromašna drugim hranjivim tvarima. Ove namirnice zasigurno mogu biti dio zdrave prehrane za djecu, a ako se ograničava.

 

Voće i povrće

 

Djeca trebaju jesti

Ne bi mogli završiti članak za prehranu djece bez naravno voća i povrća koja su glavna baza. I voće i povrće divni su izvori vitamina, minerala, antioksidansa, ugljikohidrata i vlakana. Također mogu dodati raznolikost u pogledu boje, okusa i teksture prehrani djece.

I svježe i smrznute opcije su dobre. Ukoliko vaša djeca nemaju veliki interes za njih, možete ih zainteresirati posjetom lokalnoj tržnici. A dovođenje svoje djece na farmeru izvrstan je način da ih upoznate sa svim vrstama voća i povrća i navedete ih da isprobaju nove okuse.

U jesen i zimu, odaberite sezonsko voće i povrće kao jabuke, kruške, naranče, grejp, grožđe, brokulu, prokulice, kupus, mrkvu, repu, i slatki krumpir. Dok u proljeće i ljeto birajte mrkvu, špinat, blitvu, zelenu salatu, rajčicu, grašak, mahune, kukuruz, tikvicu, kupus, patlidžan, trešnje, breskve, marelice, bobičasto voće i lubenice.

Možda će Vam se svidjeti: Zdravi smoothie odličnog okusa! Imamo savršen recept