1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Igra i kognitivni razvoj djeteta

Igra i kognitivni razvoj djeteta Bebe.hr portal

Da su igra i kognitivni razvoj djeteta povezani danas je znanstvena činjenica. Igra je vrlo značajna za spoznajni razvoj.

Prema knjizi Mirjane Duran, Dijete i igra, izučavanje igre može biti vrlo produktivan način za proučavanje mnogih psihičkih razvoja u razvoju. Puno je dokaza koji govore o povezanosti razvoja mišljenja, inteligencije, govora i razvijenosti igre.

Dijete kroz igru uči i često pokazuje postignuća za koje nije kadro u svakodnevnom životu. Kroz daljnji tekst fokusirat ćemo se na simboličku igru kao igru od iznimne važnosti.

Dugo su u komparativnoj psihologiji paralelno postojala dva suprotna mišljenja.

Prema jednom, čovjek se razlikuje od životinja u pogledu mentalnih sposobnosti samo prema stupnju njihove razvijenosti.

Po drugom, čovjek posjeduje sposobnost koju nijedna životinja ne posjeduje – signifikacija, tj. stvaranje i upotreba simbola. Sposobnost stvaranja simbola dovela je do nastanka kulture, a upotreba simbola čini mogućim njen opstanak.

 

Simbolička igra i kognitivni razvoj djeteta

 width=

 

Kroz primjer ćemo objasniti što bi to bila simbolička igra. Djevojčica se igra da je mama i pritom koristi simbole. Ima lutku koja predstavlja njeno dijete i sitno izrezane papiriće koji predstavljaju hranu za lutku. Dijete tobože hrani lutku, a papiriće stvarno grabi žlicom. Bio bi to primjer simboličke igre.

Simboličku igru većina razvojnih psihologa promatra kao razvojni fenomen ili u kontekstu općeg psihičkog značenja ili u kontekstu posebnih segmenata psihičkog razvoja djeteta.

A važnost simboličke igre za kognitivni razvoj djeteta jasno se vidi u okrutnom primjeru koji navodi Jarmila Koluchova (1972.). Dva dječaka živjela su od 18 mjeseci do 7. godine života u izolaciji, maloj nezagrijanoj sobi gdje su se samo nalazile stol i stolica. Djeca su u potpunosti rasla bez komunikacije s odraslima. Kad su pronađena, izvršena su psihološka istraživanja koja su pokazala da su djeca intelektualno na razini imbecila. Simbolička se igra u izolaciji nije razvila.

Uz specijalnu njegu i brigu djeca su veoma brzo napredovala tako da su sa 11 godina postigli kvocijent koji odgovara prosjeku. Dakle, simbolička igra je od neprocjenjive važnosti za kognitivni razvoj djeteta. Kao što je igra općenito povezana sa fundamentalnim procesima razvoja ličnosti u predškolskoj dobi.

Izvor: Duran, Mirjana.Dijete i Igra. Naklada Slap.

POVEZANO: 5 aktivnosti za poboljšanje kognitivnog razvoja djeteta