1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Igra i prijateljstvo: Razvoj kroz rano djetinjstvo

Igra i prijateljstvo: Razvoj kroz rano djetinjstvo Bebe.hr portal

Igra i prijateljstvo ključni su za učenje i razvoj za svu djecu. Igra djeci pruža različita osjetilna, fizička i kognitivna iskustva. Iskustva izgrađuju veze u mozgu, što pomaže djeci da se razviju fizički, kognitivno, socijalno i emocionalno.  A igranje s drugima istovremeno daje i dobar osjećaj – i dobru zabavu.

 

Igra pomaže vašem djetetu:

  • učiti na mnogo različitih načina
  • izgraditi odnose, posebno s vama
  • razviti samopoštovanje i samopouzdanje
  • osjećati se voljeno, sretno i sigurno
  • razvijati društvene vještine, jezik i komunikaciju
  • razvijati fizičke vještine.

 

Igra i prijateljstvo: Razvoj prema godištu

Način na koji se vaše dijete igra i sklapa prijateljstva promijenit će se tijekom ranog djetinjstva. Djeca uče različite stvari iz igre u različitim dobima i fazama, uključujući kreativnost, fleksibilnost i rješavanje problema. I što vaše dijete ima veće šanse da se igra, to više može naučiti kako se igrati.

 

Samostalna igra

Igra i prijateljstvo

Ova faza obično traje do 15-17 mjeseci, kada se djeca igraju sama i ne obraćaju pažnju na ono što drugi rade.

 

Paralelna igra

 width=

U ovoj fazi djeca se igraju jedno uz drugo. Mogu koristiti iste ili slične igračke kao i oni oko sebe. Ova faza obično počinje s 18-24 mjeseca. Većina dvogodišnjaka ne razumije kako dijeliti ili se izmjenjivati. Do treće godine vaše će dijete možda shvatiti što je dijeljenje, ali će mu to vjerojatno i dalje biti teško. Poticanje i vježbanje pomoći će vašem djetetu da počne razvijati ove vještine.

 

Asocijativna igra

Igra i prijateljstvo

Obično počinje oko treće godine kada djeca izrađuju i dijele stvari. Pridružuju se onome što druga djeca rade ili daju jedno drugome stvari i igračke.

 

Kooperativna igra

Igra i prijateljstvo

Kada se djeca udružuju radi aktivnosti i rade zajedno kako bi nešto završili. To također može biti izmišljanje pravila ili igranje igara s pravilima. To se obično počinje događati s 3-4 godine.

Za djecu stariju od dvije godine, vrijeme ispred ekrana također može biti zabavno iskustvo učenja. Ali važno je da vaše dijete ima zdrav pristup vremenu ispred ekrana . To znači balansirati vrijeme ispred ekrana s drugim aktivnostima koje su dobre za razvoj, kao što su igra na otvorenom, čitanje i društvene igre.

POVEZANO: IKEA igračke za djecu: Serija “MALA” za oslobađanje malih umjetnika!