1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Igre za djecu s poteškoćama u razvoju

Igre za djecu s poteškoćama u razvoju Bebe.hr portal

Igre za djecu s poteškoćama u razvoju ne moraju se drastično razlikovati od igara za djecu koja te poteškoće nemaju. Ono što je važno jest uvijek biti prisutan za vrijeme igre i obraćati veliku pažnju na sve dječje pokrete kako biste osigurali sigurnost djeteta.

Postoji mnogo igara za razvijanje dječjih sposobnosti bez obzira na djetetov invaliditet ili poteškoće. Bit će važno da djeci ponudite izbor, a ona će vam zatim sama ukazati na one igre kojima se najviše vesele.

 

Iskušajte ove igre za djecu

Provedite mirno vrijeme igrajući se jednostavnim zagonetkama ili izrađujući kartice s oblicima, bojama, riječima ili brojevima. Upotreba ravne, glatke površine poput stola olakšat će aktivnost.

Igre za djecu s tijestom, glinom ili plastelinom također su dobra ideja. Koristite kalupe i zabavite se rezanjem i sastavljanjem oblika. Rezači za kekse ili velike šalice s velikim ručkama mogu poslužiti kao dodatni rekviziti u igri. Stvaranje novih oblika od tijesta ili gline potiče kreativnost, a djeca se nakon što izrade neki oblik osjećaju ponosno jer su uspjela nešto stvoriti svojim rukama.

 

 width=

 

Igra povjerenja odlična je igra ako se nalazite u društvu više djece. Svako dijete u tom slučaju može raditi u paru s prijateljem. Jednom djetetu stavite povez na oči. Drugo dijete neka ga nježno vodi i daje usmene upute za izbjegavanje prepreka. Dijete koje vodi zatim se mijenja sa „slijepim“ djetetom. Također, djeca se mogu pretvarati da su psi vodiči za slijepe. Ovo je igra koja pomaže djeci da uvide koliko je briga za drugoga i obzir važan te kako im može pomoći u životu.

Pričanje priča uz pomoć kocke uvijek je zabavna igra za koju vam ne treba ništa osim mašte. Ovo je izvrsna igra za pomoć djeci s invaliditetom ili autizmom u izgradnji jezičnih, komunikacijskih i misaonih vještina. Stvaranje priče s nekim drugim može biti izvrstan način da djeca rade na svojoj sposobnosti suradnje i izmjenjivanja. Priča može biti vrlo kratka i jednostavna ili može biti složenija, ovisno o sposobnostima i pažnji vašeg djeteta.

Za djecu kojoj je fina motorika teška, možete koristiti veće pjenaste kocke ili velike karte za igranje. Djeci koja imaju poteškoća s komunikacijom moglo bi biti lakše pokazati ili gestikulirati na karticama s brojevima ili slikama.

Za djecu djecu s poteškoćama u razvoju i s puno energije, pokušajte ih zamoliti da odglume priču dok je smišljate zajedno. Na primjer, vaše bi se dijete moglo pretvarati da je majmun, skačući uokolo i jedući banane. Za djecu s oštećenjem vida možete koristiti veće kockice, brajevu ili taktilnu kockicu. Vaše bi dijete moglo uroniti ruku u posudu s brojačima kako bi izvuklo iznos koji zajedno brojite. Također možete isprobati aplikacije za kockice koje govore ili bacanje kockica na vašem telefonu ili uređaju.

POVEZANO: Moj dvogodišnjak ne govori: Što mogu učiniti?