0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

Jačanje imuniteta kod djece

Jačanje imuniteta kod djece

Jačanje imuniteta kod djece vrlo je važna tema. Zdrava prehrana je jako bitna stavka. Svaki roditelj ima u cilju zaštititi svoje dijete, bilo da je riječ o padovima, udarcima ili potencijalnim infekcijama i bolestima koje je moguće izbjeći. Ovo zadnje trenutno je posebno aktualno i zato vam donosimo popis dobrih navika koje morati poticati kod svojih mališana kako bi ojačali njihov imunološki sustav već od najranije dobi.

Razmislite o dojenju kad je u pitanju novorođenče

Ako ste tek rodili, razmislite o dojenju iako je to vrlo osobna odluka i razumijemo da dojenje nije ostvarivo kod svake majke. U slučaju da možete dojiti, idealno bi bilo da dijete dojite najmanje prvih šest mjeseci njegovog života. Razlog? Majčino mlijeko može smanjiti rizik od infekcija, a istraživanja su pokazala kako dojenje može čak umanjiti i alergije. Majčino mlijeko osigurat će sve energetske potrebe djeteta, zato jer je ono bogato proteinima, vitaminima, mineralnim solima i šećerima, esencijalnim masnim kiselinama i drugim tvarima koje će dijete lako probaviti.

Za početak, isključivo dojenje preporuča se do 6. mjeseci starosti bebe. Nakon toga je preporuka da se doji što je duže moguće, do druge godine života (tako preporuča Svjetska Zdravstvena organizacija).

To je od velike važnosti jer je imunitet beba još nerazvijen. Bitno je i osigurati djetetu zdrav životni stil, tj. pravilan ritam spavanja, primjerena odjeća, kvalitetni odnosi itd.

POVEZANO: Što uzrokuje smanjenu količinu mlijeka kod dojilja?

Naučite dijete redovitom pranju ruku

Jačanje imuniteta kod djece

Dodirom se prenosi oko 80% infekcija. Naučite djecu od najranije dobi pravilnom i redovitom pranju ruku, i to nakon kihanja, kašljanja i odlaska u kupaonicu, a prije konzumiranje hrane. Ruke je potrebno prati toplom vodom u trajanju od minimalno 20 sekundi. Na taj način može se smanjiti vjerojatnost infekcije do 45%. Pravilno pranje ruku uključuje sljedeće korake:

  • Namočite ruke pod mlazom tople vode
  • Nanesite sapun na ruke
  • Dobro trljajte dlanove, nadlanice, područja između prstiju, a nemojte zaboraviti ni područje ispod nokta
  • Isperite ruke
  • Osušite ih

POVEZANO: Pranje dječjih igračaka

Nadalje, dijete se kroz prvu godinu cijepi protiv brojnih zaraznih bolesti i na taj način također stječe imunitet. Osim toga, važno je voditi računa o higijeni, dakle pranje ruku i zubića te provjetravati prostorije.

Ne preskačite cijepljenje

Uvijek slijedite savjete vašeg pedijatra kad je u pitanju raspored cijepljenja. Ono počinje u dojenačkoj i nastavlja se u odrasloj dobi, a njime je moguće spriječiti ospice, zaušnjake, rotavirus i druge infekcije. Posljednjih godina bilježi se sve veći broj slučajeva gdje su roditelji odbili cijepiti svoje dijete. Tome doprinosi i laka dostupnost neprovjerenih i netočnih informacija prisutnih u digitalnim medijima. Mišljenja stručnjaka su ujedinjena i oni tvrde da cjepiva mogu imati određene nuspojave, ali da se cijepiti treba! Najčešće je riječ o blagim nuspojavama koje uključuju crvenilo na mjestu uboda ili reakcija poput povišene temperature, povraćanja ili pospanosti.

Za jačanje imuniteta kod djece neka spavanje bude prioritet

Važnu ulogu u očuvanju i jačanju imuniteta ima spavanje. U ovisnosti o dobi djeteta, razlikuje se broj sati sna koji mu je potreban:

  • Novorođenče bi trebalo spavati do 17 sati na dan
  • Jednogodišnje dijete spava 14 sati unutar jednog dana
  • Predškolci (dob 3-5 godina) bi trebali spavati između 10 i 13 sati
  • Djeca u dobi od 6 do 13 godina između 9 i 11 sati

Premalo sna može ograničiti sposobnost tijela da proizvodi proteine citokine koji pomažu u borbi protiv infekcije i smanjenju upala.

Za kraj – ne zaboravite na zdravu prehranu

 width=

Zdrava prehrana također je važna za imunološki sustav vašeg djeteta. Prehrana treba biti raznolika, te treba voditi računa o alergijama na neke namjernice.

Potaknite dijete da zavoli sve vrste voća i povrća, a dajte mu na izbor i cjelovite žitarice. Ograničite unos prerađene hrane koja je bogata šećerima, ima malo vlakana, a velike količine soli. Ta vrsta hrane ne sadrži korisne hranjive sastojke koji su prijatelji ljudskog organizma. Pravilnim odabirom namirnica osigurat ćete da vaše dijete dobije dovoljno vitamina, poput vitamin A i E koji su potrebni za održavanje dobrog općeg zdravlja i jakog imunološkog sustava.

Jačanje imuniteta kod djece također je uspješno uz dodatne vitamine i preparate uz dogovor sa liječnikom i ljekarnikom.

Ukoliko neka djeca ne vole jesti povrće i voće, roditelji bi mogli razmisliti o tome da im ih na zabavan način uvrste u prehranu, primjerice da im hranu oblikuju kao omiljene likove.

Važan je i broj obroka, kao i to da se osigura dovoljna količina tekućine djetetu. Bitno je da je hrana svježa i ukusna, te da su namirnice bogate određenim vitaminima i mineralima, koji su ključni za djetetov pravilan razvoj.

POVEZANO: Koristi od igre na otvorenom za djecu zimi