1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Kako disciplinirati dijete koje ne želi slušati: Izgradite pozitivan odnos

Kako disciplinirati dijete koje ne želi slušati: Izgradite pozitivan odnos Bebe.hr portal

Način na koji ćete disciplinirati dijete da sluša ima manje veze s time da ga tjerate da odmah slijedi naredbe, a više s izgradnjom tipa odnosa roditelj-dijete u kojem djeca rado slušaju. Naravno, želite zaustaviti negativno ponašanje. Da bi to dobro funkcioniralo, djeca moraju znati slušati i surađivati s roditeljima, učiteljima, trenerima i drugima.

Ključ je u vašem pristupu. Poticanje pozitivnog, bliskog odnosa sa svojom djecom najbolji je način da se nosite s negativnim ponašanjem poput neslušanja. Djeci je potrebna naklonost roditelja i pozitivno vrijeme s roditeljima. Odvojite malo vremena, čak 10 minuta, svaki dan da svojoj djeci posvetite nepodijeljenu pažnju. Igrajte se s njima, slušajte ih, da se osjećaju cijenjeno, voljeno i spremnije slušati.

Izgradnja snažnog odnosa sa svojim djetetom omogućuje vam da ih podučavate i usmjeravate. Osim što ćete ih natjerati da slušaju potaknuti ćete ih da postanu kooperativni.

Kako roditelji to postižu? Kako roditelj koristi vodstvo, poučavanje i pozitivan odnos da disciplinira dijete koje ne sluša?

 

Kako disciplinirati djeteta koje ne želi slušati?

 

disciplinirati dijete

Zamislite sljedeće prijedloge kao vodič koji će vam pomoći da se nosite sa svojim djetetom kada odluči ne slušati.

• Postavite jasna pravila i ograničenja i pobrinite se da ih vaše dijete razumije; ponekad je “odbijanje” slušanja zapravo nedostatak razumijevanja.
• Koristite dosljedne, logične posljedice. Djeca moraju znati što očekivati kada ih ne slušaju.
• Slušajte djetetove osjećaje i pitajte ga ljubazno, a ne u ljutnji što se događa.
• Ponašajte se prema djeci s istim poštovanjem koje očekujete od njih.
• Kada kažete da ili ne ili date naredbu, mislite ono što kažete i slijedite to. Nedosljednost govori djeci da ne moraju slušati jer ne mislite ono što kažete.
• Primijetite kada slušaju i surađuju. Pojačajte dobro slušanje pohvalom umjesto da čekate da kaznite djecu jer ne slušaju.
• Omogućite djeci drugu priliku.

Svaki od ovih zadataka odnosi se na usmjeravanje djeteta kako biste mu pomogli da postane bolji slušatelj. Usmjeravanje pomaže vašem odnosu šaljući poruku da ste vi i vaše dijete na istoj strani. Moraju slušati i surađivati, a ovako su spremniji.

 

Kako disciplinirati dijete koje odbija slušati: ono što se ne smije!

 width=

 

Baš kao što postoje korisne stvari koje možete učiniti kada učite svoje dijete da sluša, postoje radnje koje treba izbjegavati. Nemojte:

• Držite djetetu predavanja o prekršenom pravilu i nedostatku slušanja
• Zaustavite se na tome da ih “nikad” ne slušate, stalno spominjete incidente
• Kaznite ih, ali umjesto toga dajte smjernice i posljedice
• Omalovažavati svoje dijete ili pokušajte učiniti da se osjeća loše
• Dodati još kazni kada jedna ne upali. Završit ćete s borbom za moć i mnoštvom kazni koje ne funkcioniraju. Pokušajte biti prijatelj svom djetetu kako biste ga natjerali da sluša. Potreban im je suosjećajan roditelj koji im daje razumna ograničenja i koji ih prati.
• Prijetiti ili stalno vikati. Plašenje i zastrašivanje ne potiču na slušanje.

 

 width=

 

Usmjeravanje i poučavanje vaše djece je postupan i konačno uspješan proces. Kako disciplinirati dijete koje ne sluša uključuje postavljanje jasnih granica i posljedica te rad s djecom kako biste im pomogli da rastu.
Konačno, budite uzor. Djeca gledaju što roditelji rade, pa kada želimo da ih slušaju, moramo modelirati kako. Slušajte svoju djecu. Posvetite im svoju punu pozornost. Kad vas zamole da nešto učinite, odmah odgovorite. Vraća se na povezanost i odnos. Velik dio slušanja odnosi se na pokazivanje poštovanja i brige – baš kao i proces učenja djece da slušaju.

 

POVEZANO: Koristite svoj govor tijela za bolju komunikaciju sa vašim djetetom