Djeca

Kako možete znati ima li dijete disleksiju?

Kako možete znati ima li dijete disleksiju? Bebe.hr portal

Ako je vaše dijete ima poteškoća s učenjem čitanja riječi i sricanja, vjerojatno se pitate ima li dijete disleksiju. Disleksija je teškoća u učenju jezika koja utječe na čitanje. Također može utjecati na razumijevanje čitanja i pisanje. 

 

Što uzrokuje disleksiju?

Disleksija je posljedica načina na koji je ustrojen mozak osobe. Učenje čitanja zahtijeva stvaranje asocijacije između tiskanih simbola i izgovorenih riječi i izgovorenih zvukova. Te se asocijacije moraju čvrsto učvrstiti u pamćenju da bi čitanje bilo tečno. Osobe s disleksijom imaju velikih poteškoća u uspostavljanju ovih asocijacija. Točan uzrok razlika u mozgu nije poznat, ali nedavna istraživanja i nova tehnologija omogućuju identificiranje nekih razlika u mozgu osoba s disleksijom. Također, često se pojavljuje u obiteljima kroz generacije. 

Možda će Vas još zanimati: Čitanje s djecom razvija njihovu imaginaciju

 

Kako možete znati ima li dijete disleksiju?

 width=

 

Mala djeca s disleksijom obično imaju poteškoća u učenju abecede, rimovanju i dijeljenju riječi na glasove. Mnogi roditelji učenika s disleksijom opisuju svoju djecu kao pametne i željne učenja sve dok ne naiđu na poduku čitanja. U takvom trenutku često postaju frustrirani. Ponekad ta djeca mogu zapamtiti dovoljno riječi da izgledaju kao da čitaju. Kada broj riječi koje moraju zapamtiti postane veći (oko trećeg razreda), poteškoće s čitanjem postaju očite.

Ako vaše dijete ima neuobičajenih poteškoća s izgovaranjem riječi dok čita. Kao i sricanjem riječi koje piše u usporedbi s drugima iste dobi, trebali biste razmisliti o procjeni za disleksiju.

 

Može li se disleksija izliječiti?

Disleksija je zasada doživotno stanje, međutim, osobe s disleksijom mogu naučiti čitati i pisati. Uz dobru poduku, disleksija postaje mnogo manje iscrpljujuća. Mnogi studenti s disleksijom pohađaju koledž i postaju uspješni na pozicijama koje zahtijevaju dosta čitanja i pisanja. 

POVEZANO: Knjige za djecu: Ovi naslovi razveselit će vašeg mališana!