1. godina 2. godina 3. godina Djeca Savjeti i njega

Kako naučiti djecu da dijele

Kako naučiti djecu da dijele Bebe.hr portal

Kako naučiti djecu da dijele s drugima iznimno je važna društvena vještina koja će posebno biti vidljiva kada djeca odrastu.

Problemi s dijeljenjem mogu se dogoditi češće u igri i u vrtiću, kad god se vaše dijete druži s drugima. Sve dok Vaše dijete ne ovlada konceptom dijeljenja, koristite ove strategije kako biste im pomogli. Tako da stvari budu ugodne za sve uključene i naučite ih kako da budu bolji prijatelj u igri. 

Objasnite pojam “tuđe stvari” 

Dobar način da počnete olakšavati probleme dijeljenja je razgovorom o predmetima koje koriste mnoga djeca — poput ljuljački na igralištu. 

Trebat će vremena, ali stalno podsjećajte da neke stvari pripadaju drugim ljudima ili svima. I da ne može samo uzeti stvari koje želi kad god to želi. Pitajte ga kako bi se osjećao da mu netko uzme lopatu za pješčanik ili bojice.

 

Pokaži kako se to radi

Kako naučiti djecu da dijele najbolje je kroz njihove potrebe i kada im pokažete kako i oni vole kada se s njima dijeli. Sljedeći put kada vaše dijete poželi zalogaj onoga što vi jedete ili nešto od vaših stvari, iskoristite priliku. Ponudite im što traže i objasnite da dijelite nešto što je vaše jer to želite.

Također možete igrati igre naizmjenično zajedno. Izgradite toranj od blokova naizmjence dodajući blokove i naglasite da je mnogo stvari zabavnije kada se ljudi izmjenjuju.

 

Suosjećajte i pravite kompromise

Kad proradi djetetov posesivni instinkt, dajte svom djetetu do znanja da razumijete da je ponekad teško dijeliti. Vaše ljubazne riječi djelovat će puno bolje nego sram ili prijetnje. 

Zatim ponudite plan dijeljenja s kojim mogu živjeti: “Što kažeš na to da se igraš s Anom nekoliko minuta i onda daš priliku Ivi da se i ona igra?” Očekujte otpor, ali pokušajte ponovo (i ponovo).

 width=

Ne forsirajte

Tjerajući dijete da dijeli šaljete poruku da njezine potrebe nisu toliko važne kao potrebe drugih ljudi. I zbog toga se može osjećati prilično nesigurno (“Hej, mama, mislila sam da si na mojoj strani!”). Umjesto toga, pitajte je za dopuštenje prije nego što svoju igračku ponudite drugima u igri. 

Ako kaže ne, nemojte je forsirati — samo pokušajte povremeno dok ne odluči podijeliti. 

Podignite mu samopoštovanje

Pružite svom malom djetetu dovoljno pozitivne pažnje i dopustite mu da samo donosi neke odluke. Svakako pozdravljajte sve male korake koje napravi prema dijeljenju. Kao na primjer “Poklonio si Luki loptu — to je bilo tako ljubazno!”

Kad se loše ponaša, kritizirajte ponašanje, a ne dijete. Pomažući mu da se osjeća sigurnije, možete pomoći u obuzdavanju njihovih navika gomilanja.

 

Poštujte djetetovu omiljenu igračku 

Svatko ima dragocjeni predmet ili dva i u redu je da ih vaše dijete zadrži za sebe ako ste domaćin igre. Pomozite svom djetetu identificirati igračke s kojima ima problema s dijeljenjem i sklonite ih dok djetetov gost ne ode. 

Dopuštanje djetetu da se izjasni o tome što neće podijeliti s drugima može mu olakšati dijeljenje svojih manje dragocjenih igračaka kada ih prijatelj želi pogledati.

 

Istaknite pozitivne strane

Ako se čini da se vaše dijete pita zašto bi trebalo dijeliti, pomozite mu da vidi što je u tome za njih. Kao prvo, dijeljenjem svoje lutke može provjeriti dinosaura svog prijatelja. Dodatni bonus: Recite mu koliko ćete biti ponosni ako bude surađivalo.

POVEZANO: Ideje za lakše hranjenje malog djeteta