1. godina 2. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Kako naučiti svoju bebu da jede prstima?

Kako naučiti svoju bebu da jede prstima? Bebe.hr portal

Ako vaša beba nerado jede prstima, to je vjerojatno zato što je do sada uvijek imala vašu pomoć za vrijeme obroka. Pa ne shvaća baš ideju da podigne hranu i premjesti je u vlastita usta.

Kako bi se učinkovito hranila, vašoj će bebi trebati dobro razvijeno hvatanje odnosno sposobnost hvatanja stvari palcem i kažiprstom. Ova se vještina obično razvija između 9 i 12 mjeseci, iako je nekim bebama potrebno malo ohrabrenja.

 

Načini kako naučiti svoju bebu da jede prstima

 

naučiti svoju bebu da jede prstima

Iskoristite vrijeme za igru ​​kao način da usavršite te vještine. Bacite neke plastične prstenove ili druge igračke koje se lako grabe oko vaše bebe. I pokažite mu kako da ih uzima jednu po jednu. Kako bi imali podlogu naučiti svoju bebu da jede prstima.

Postavite bebu u visoku stolicu i pokažite joj kako da uzima i jede vlastitu hranu i dopustite mu da vas oponaša. Učinite to prije kraja obroka.

Najbolja hrana za početak je mekana, ali čvrsta. Poput izrezanih komadića mekanog kruha, krumpira, mesnih okruglica, banana ili graha. Rasporedite ih u malene i smiješne oblike na tanjur kako biste pobudili zanimanje vaše bebe. Nemojte se iznenaditi ako vaša beba u početku razvije sklonost prema određenim teksturama ili odbija nove. Ako se to dogodi, budite kreativni. Često je beba voljnija isprobati nove teksture ako ih pomiješate s nečim što već znate da voli. Poput pirea od mrkve ili banane.

 

 width=

 

Vještine samostalnog hranjenja razvijaju se postupno. A vi ćete i dalje morati uskočiti i pomoći svojoj bebi. Većina beba ne nauči rukovati žlicom sve do 15. do 18. mjeseca, a čak i tada je prilično “neuredno” naučiti svoju bebu da jede prstima. Sve dok se stvarno ne naviknu.

Također, prije 12 mjeseci, najveći dio prehrane vaše bebe još uvijek je iz majčinog mlijeka ili formule. A čvrsti obroci i hrana prstima više su istraživanje nego prehrana. U tu svrhu budite spremni na nered i budite strpljivi! 

POVEZANO: Odabir bebine odjeće i oblačenje