0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

Kako njegovati strpljenje i odgovornost kod svoje djece

Kako njegovati strpljenje i odgovornost kod svoje djece Bebe.hr portal

Naučite bitne osobine kao što su strpljenje i odgovornost kod svoje djece i pomognite im da odrastu u sretne i uspješne ljude. Kako bi Vam olakšali donosimo i načine koji Vam mogu pomoći razviti strpljenje i odgovornost kod djece.

Strpljenje

Istina je: dobre stvari dolaze onima koji čekaju. Djeca koja nauče strpljenju sposobna su ustrajati i vjerojatnije je da će uspjeti. Poučavanje djeteta kvaliteti strpljenja može mu pomoći usaditi osjećaj neovisnosti i postignuća.

 

strpljenje i odgovornost

 

Želite li pomoći svom djetetu? Prvo zapamtite ovo: Vaša beba gleda. One su kao spužve, primaju sve. Učinite pravu stvar i vjerojatnije je da će vaše dijete slijediti. Brzo se naljutite kada vaše dijete prolije mlijeko? Radije odaberite mirno mu pomoći da to pospremi i naučiti ćete ga sasvim nešto drugo.

Povezivanje riječi s emocijama vašeg mališana također pomaže poticanju strpljenja. Mala djeca općenito ne mogu puno reći, ali razumiju većinu onoga što im kažete. Dakle, ako vaše 18-mjesečno dijete dobije napad kad ne može sastaviti svoju slagalicu, recite mu da razumijete i priznajte njegovu frustraciju.

Mala djeca nemaju isti osjećaj za vrijeme kao mi, zbog čega im je još teže biti strpljivi. Možete pomoći označavanjem vremena na druge načine. Na primjer, ako vaše dijete traži malo soka dok ste usred pranja posuđa, umjesto da odgovorite “Donijet ću ga za pet minuta”. Pokušajte reći “Donijeti ću čim završim s pranjem suđa.” Na taj način može pratiti vaš napredak i procijeniti koliko će brzo dobiti svoj sok.

 

Odgovornost

strpljenje i odgovornost

 

Da biste uspjeli u životu trebate znati preuzeti obveze i slijediti ih. To je nešto s čime se čak i beba može uhvatiti u koštac. Već u periodu kada vaš mališan radosno počne ispusi svoju bočicu na pod, čekajući da je podignete, i tako veselo ponavljati, spremno je početi učiti o odgovornosti. To je zato što tada već razumiju uzrok i posljedice i shvaćaju da postoje posljedice njezinih postupaka.

Konkretno, to znači da možete početi razmišljati o odgovornostima prema uzrastu bebe, poput dodavanja žlice i traženja od nje da je da tati. Kako raste, kućne poslove možete učiniti naprednijim, možda je zamoliti da baci čarape u veš ili složi knjige. Također objasnite vrijednost svakog zadatka. I neka objašnjenja budu kratka kako biste izbjegli zabunu.  Na primjer, veš je tamo “gdje se sprema prljava odjeća da se može očistiti”. Možda isprva neće razumjeti vaša objašnjenja, ali na kraju će ideje sjesti.

Naravno, često smo toliko užurbani da djecu obeshrabrujemo u obavljanju poslova jer to oduzima previše vremena. Ako ste u stisci s vremenom, odaberite jednu ili dvije ključne odgovornosti.

POVEZANO: Kako njegovati empatiju i povjerenje kod svoje djece