3. godina Djeca

Kako odabrati odgovarajući sport za svoje dijete?

Kako odabrati odgovarajući sport

Ako se pitate kako odabrati odgovarajući sport koji će dane vašeg djeteta ispuniti radošću i tjelesnom aktivnošću – donosimo neke savjete!

Privlačnost ekrana i pritisci akademskih obaveza često dovode roditelje i djecu da zanemare nešto ključno: važnost vanjske igre za djecu. Istraživanja ukazuju da veza između izvanškolskih aktivnosti poput glazbe ili sporta i akademskog uspjeha nije slučajna. Sudjelovanje u takvim aktivnostima pomaže djeci da se usmjere i postignu izvrsne rezultate u školi. POVEZANO: Zašto nije loša ideja da djeca idu u pjevački zbor

Dok upisujete dijete u sportske aktivnosti, lako je naginjati prema igrama koje ste voljeli kao dijete ili sportovima kojima se pridružuju prijatelji vašeg djeteta. Međutim, postoje aspekti koje treba uzeti u obzir osim uživanja i vještina. Čimbenici poput rizika od ozljeda i razvoja socijalnih i interpersonalnih vještina igraju ulogu. Na primjer, sportovi za pojedince poput plivanja ili tenisa razlikuju se od momčadskih sportova poput nogometa ili odbojke u pogledu socijalnog rasta.

Treba razmotriti tri čimbenika pri odabiru sporta

Fizička aktivnost: Različiti sportovi uključuju različite razine kretanja. Neki zahtijevaju intenzivni fizički napor, dok drugi obuhvaćaju kraće periode aktivnosti. Odaberite sport koji odgovara sklonostima i fizičkim zahtjevima vašeg djeteta.

Sigurnost: Osim trenutačnih rizika od ozljeda, određeni sportovi imaju dugoročne posljedice na zdravlje i tijelo djeteta.

Psihosocijalne koristi: Sportovi značajno utječu na emocionalne, socijalne i akademske vještine. Utjecaj varira ovisno o različitim sportovima.

Kako odabrati odgovarajući sport za dijete s obzirom na njegovu spremnost

U procesu odabira odgovarajućeg sporta za vaše dijete, ključno je pažljivo uzeti u obzir njegovu emocionalnu i fizičku spremnost. Razumijevanje kako se te dvije komponente međusobno povezuju može pomoći u izboru sporta koji ne samo potiče fizički razvoj, već i podržava emocionalno blagostanje djeteta.

Fizička zrelost: Procijenite ima li vaše dijete potrebnu snagu, visinu, težinu, izdržljivost i agilnost za određeni sport.

Emocionalna zrelost: Razmislite može li se pozitivan stav vašeg djeteta i emocionalna spremnost nositi s fizičkim i mentalnim stresom.

Kako odabrati odgovarajući sport za dijete s obzirom na dob

Kako djeca usvajaju sport ovisi o njihovoj dobi. Možete svakodnevno primijetiti koliko brzo usvajaju nove vještine. Jedan od razloga jest taj da je sve što uče novo za njih. Učenje treba prilagoditi njihovoj dobi. U dobi od 3 do 6 godina cilj je omogućiti djetetu da se zabavlja dok se fizički aktivira putem sporta. Najbolje bi bilo bez pritiska ili natjecanja. Od plesa i gimnastike ili čak tečajeva plivanja za bebe, svrha je potaknuti sudjelovanje u fizičkoj aktivnosti koja potiče maštovitost, motoričke vještine i prostornu svijest.

Za malu djecu, naglasak je na kretanju i ravnoteži. Ona još uvijek upoznaju vlastita tijela. Sportovi koji zahtijevaju manipulaciju predmetima, poput rukovanja loptom ili reketa, ili koncepte poput lijevo/desno i gore/dolje, donekle su zahtjevni u ovoj dobi. Judo može biti izuzetno koristan za malene. Razvija vještine ravnoteže, prilagodbe na neravnotežu i vještinu padanja. Osim toga, razvija međuljudske vještine jer se njihova socijalizacija još uvijek razvija.

Na početku, njihove se sesije trebaju održavati kratko i blago, imajući na umu da im je potrebno isto toliko odmora koliko i tjelesne aktivnosti. Također će im trebati vremena da se naviknu na grupnu dinamiku igara i fizičkih aktivnosti.

Dodatni savjeti za roditelje

# Možda će biti potrebno eksperimentiranje kako biste pronašli odgovarajuću aktivnost. Normalno je da dijete nekoliko puta promijeni sport. To će pomoći i njemu i vama da odaberete onaj pravi.

# Usporedite djetetove ciljeve s njegovim potencijalom.

# Nudite motivaciju i podršku. Neka djeca prirodno se ističu u određenom sportu. U takvim slučajevima roditeljsko uključivanje i kvalitetna obuka su ključni kako bi se održala njihova motivacija.

# Provjerite pristup i stav trenera. Trener značajno oblikuje djetetovu percepciju sporta i njegov stav prema istom. Odaberite sport na temelju trenerovog naglaska na natjecanju, razvoju vještina, timskom radu ili uživanju, ovisno o onome što odgovara vašem djetetu.

Usred privlačnosti ekrana i pritisaka akademskih obaveza, ne smije se zanemariti važnost vanjske igre. Izvanškolske aktivnosti poput sporta i glazbe doprinose akademskom uspjehu. Pri odabiru sporta razmotrite čimbenike poput fizičke aktivnosti, sigurnosti i psihosocijalnih koristi. Procijenite spremnost vašeg djeteta, pružite podršku i razmotrite pristup trenera. Razmatranjem svih ovih čimbenika možete usmjeriti svoje dijete prema sportu koji potiče njihov rast i potencijal. POVEZANO: Utjecaj bavljenja sportom od rane dobi