2. godina 3. godina Djeca

Kako pomoći djetetu da na zdrav način izrazi ljutnju

Kako pomoći djetetu da na zdrav način izrazi ljutnju Bebe.hr portal

Važno je znati pomoći djetetu da na zdrav način izrazi ljutnju. U ranim godinama djetetov mozak razvija vještine emocionalne regulacije kako bi stekao veću kontrolu nad svojom ljutnjom.

Dva su kritična područja: koregulacija i priopćavanje da smo zadovoljni s ljutnjom sve dok svi ostanu sigurni.

 

Zabranjeni osjećaj

Naša iskustva iz djetinjstva s odraslima koji izražavaju ljutnju mogu se ponoviti s vlastitom djecom. Vidjeti ljutnju našeg djeteta može biti emocionalni okidač za one čiji su skrbnici lako eksplodirali. Ili nepoznato područje za one čiji su se skrbnici povukli i ušutjeli kad su ljuti, dajući do znanja da izražavanje ljutnje nije dopušteno.

Budući da nam ljutnja stvara nelagodu iz niza razloga, često prenosimo svojoj djeci da je ok izraziti sve emocije – osim ljutnje. Ako se više osjećamo s ljutnjom kao prirodnom ljudskom emocijom, pomažemo svojoj djeci da prigrle svoju, bez da ikoga povrijede.

 

Pomoći djetetu da artikulira emocije

 width=

Mozak malog djeteta još nije dovoljno razvijen da obuzda emocije i najčešće nemaju sposobnost da mirno izraze kako se osjećaju kada su ljuta. To je previše složeno za njihov mozak. To znači primijetiti, zaustaviti snažan impuls, imati uvid, a zatim biti u stanju izraziti riječi visoko emocionalnom iskustvu. Možete pomoći djetetu s pitanjima, kao na primjer kako se osjećaju. Ili im predložiti što da naprave da izbace ljutnju, na primjer udaraju jastuke.

Budući da je vjerojatno visoka ljestvica za malo dijete da smireno izrazi ljutnju riječima, preporučujem da se usredotočite na dva cilja kao sljedeće razvojne korake. Tjelesno reguliranje jakih emocija i osjećanje ugodnog s ljutnjom.

Ovladavanje ovim vještinama suočavanja u konačnici smanjuje intenzitet ljutnje i dat će vašem djetetu alate za emocionalnu regulaciju koja će trajati cijeli život. Sjajna je vijest koliki utjecaj odrasli imaju na djecu ove dobi, tako da vi možete biti njezini najveći emocionalni učitelji.

Koregulacija je ključna

pomoći djetetu

Ovo može zvučati pomalo otmjeno, ali samoregulacija je zapravo jedna od naših najmoćnijih strategija za emocionalno zdravlje: naučiti smiriti svoje tijelo kada smo u nevolji. Regulacija s vašim djetetom, koja se naziva koregulacija, pomaže mu da osjeti kako se njegov živčani sustav pomiče iz stanja pripravnosti u smirenost. Visoka budnost, koja se događa kada osjećamo intenzivne emocije poput straha i ljutnje, može uključivati ​​ubrzano lupanje srca, povišenu tjelesnu temperaturu, napete mišiće i ubrzano disanje. Kada ostanemo mirni i ponudimo fizičku utjehu poput grljenja, sjedenja u krilu ili držanja za ruke, naš smireniji živčani sustav pomaže njihovim malim tijelima da bolje reguliraju te velike emocije.

Modeliranje prihvaćanja ljutnje

pomoći djetetu

Sljedeći najveći dar koji možete ponuditi kao roditelj je modeliranje da je ljutnja prihvatljiva emocija. To postižemo pokazujući da nam je ugodno kad su nam djeca ljuta. To znači izbjegavati dvije uobičajene zamke: nagovoriti ih da izbace njihov bijes i da sami postanemo svladani njime. Ljutnja naše najmlađe djece može izgledati prilično smiješno na površini, pa je lako reći, “to nije ništa strašno – smiri se!” Međutim, kada je to moguće, potvrđivanje “ljuti ste jer ne dobivate ono što želite, a to je stvarno teško” nudi empatiju koja ide dalje.

Baš kao kad su tužni i sjedite pored njih i trljate im leđa dok plaču, možete im pokazati da se mogu ljutiti i prebroditi to: “Vidim da si jako ljut. Tu sam kad budeš spreman sjedi mi u krilu.” Napomena: prihvaćamo sve emocije, ali ne sva ponašanja! Dok su oni ljuti, mi nastavljamo podržavati sigurnost. – Dobro je biti ljut, ali ne i udarati me.

POVEZANO: Načini izgradnje karaktera kod djece