1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Kako pomoći djetetu da se navikne na gips?

gips

Imati djecu znači da ćete vjerojatno barem jednom u životu morati brinuti o ozljedi koja zahtjeva gips na nozi ili ruci. Navikavanje djeteta na gips može biti izazovno, ali uz otvoren razgovor i podršku možete pomoći svom djetetu da se lakše nosi s tim iskustvom. Imati gips na ruci ili nozi nije ugodno odraslima, a možete samo zamisliti kakvo će to iskustvo biti za malu djecu. Dijagnoza frakture samo je početak putovanja.

Pravi izazov leži u preživljavanju razdoblja od tri do šest tjedana tijekom kojih će vaše dijete vjerojatno biti imobilizirano u gipsu. Prvi korak je iskren razgovor s djetetom. Objasnite mu zašto je gips potreban i što može očekivati tokom perioda nošenja gipsa. Pokušajte koristiti jednostavan jezik i odgovarati na sva pitanja. Dajte djetetu do znanja da ste tu da ga podržite i da razumijete da mu je teško. Dopustite mu da izraze svoje osjećaje i strahove. POVEZANO: Lomovi kostiju u djetinjstvu: Simptomi, liječenje i prevencija

Glavne emocije vašeg djeteta bit će razočarenje i ljutnja

Ako je vaše dijete dovoljno staro da razumije što je gips i što to znači, moglo bi biti razočarano zbog činjenice da će propustiti omiljene aktivnosti. Često se događa da emocije počnu bujati tijekom vožnje kući iz bolnice. Te emocije mogu uključivati tugu i frustraciju, ali često prevladava bijes.

Moguće je da će vaše dijete dobiti gips baš 3 dana prije razrednog putovanja ili plesnog natjecanja. U tim slučajevima zasigurno će doći do velikog razočaranja i bijesa s kojim ćete se morati suočiti. Bit će važno smisliti alternativni plan, Plan B. Na primjer, možete obećati djetetu da ćete vi otići na izlet s njim jednom kada skine gips. Naravno, to obećanje održite. POVEZANO: Kako razgovarati s djetetom o strahovima koji ga muče?

Možda će vaše dijete propustiti rođendansku zabavu ili neki drugi važan događaj. U takvim slučajevima možete im obećati veće i bolje slavlje kasnije sa svim zabavnim aktivnostima koje su propustili tijekom vremena provedenog s gipsom.

Praktični savjeti koji će vam pomoći da se dijete navikne na gips

  • Gips može biti neugodan i svrbjeti. Pomozite djetetu da održava higijenu oko gipsa tako da ga pažljivo brišete mekanim i suhim ručnikom. Također, budite oprezni da gips ne dođe u kontakt s vodom, osim ako nije vodootporan.
  • Oblačenje odjeće može biti izazov. Odaberite odjeću koja će biti lakša za oblačenje i skinite s djeteta sve što vam može smetati.
  • Potičite dijete da i dalje sudjeluje u aktivnostima koje su im omiljene i koje su sigurne. Možda će im biti potrebna prilagođena igračka ili posebna pažnja, ali pokušajte održati normalnu rutinu koliko je to moguće.
  • Ponekad će djeca brže prihvatiti gips ako vide da i odrasli mogu nositi gips i normalno funkcionirati.
  • Pratite liječničke upute i redovito dolazite na preglede kako biste osigurali da gips pravilno zacjeljuje i da nema komplikacija. Neka liječnik sve bitne informacije govori pred djetetom.
  • Ako je vaše dijete u školi ili vrtiću, razgovarajte s učiteljima ili odgajateljima kako biste osigurali da se dijete uključuje u školske aktivnosti koliko god je to moguće. Idealno bi bilo da dobije podršku vršnjaka kojima će roditelji objasniti kako se moraju ponašati prema prijatelju s gipsom.
  • Ako primijetite da vaše dijete ima problema s prilagodbom na gips ili da se suočava s emocionalnim izazovima, razmislite o konzultaciji s djetetovim pedijatrom ili dječjim psihologom kako biste dobili dodatnu podršku i savjete.

Slijedeći ove korake i pružajući ljubav, podršku i razumijevanje, pomoći ćete svom djetetu da se lakše nosi s nošenjem gipsa i da se brže prilagodi novoj situaciji. POVEZANO: Zaštita kućnih površina kako bi se spriječile ozljede kod djece