2. godina 3. godina Djeca

Kako pomoći “problematičnom djetetu” kod kuće i u vrtiću?

Kako pomoći "problematičnom djetetu" kod kuće i u vrtiću? Bebe.hr portal

Ako je vaše dijete imalo ili stvaralo probleme u vrtiću i sada mu se prilazi kao “problematičnom djetetu” normalno je da ste zabrinuti. I da razmišljate kako to sada utječe na njega. Kao i kako bi moglo utjecati na njegove osjećaje o sebi i vrtiću u budućnosti. Ovo je teško i njemu i vama. 

 

Kako pomoći svom djetetu u takvoj situaciji?

Zajedničko čitanje dječjih knjiga o ljutnji, emocijama i prijateljstvima te igranje uloga što vaše dijete može učiniti kada je uzrujano izvrsne su ideje. Bitno je da se nauči da se može nositi s jakim osjećajima, poput ljutnje. U tome morate biti odlučni jer se stvari mogu poboljšati uz odgovarajuću podršku i vodstvo!

Vrtić bi mogao biti moćan saveznik u podršci vašem djetetu. Bitno je i jesu li ti razgovori u vrtiću sa odgojiteljima bili nježni i puni podrške ili su bili kažnjavajući i zastrašujući? Bitno je da vrtićko osoblje bude otvoreno za suradnju s vama kako bi što bolje podržali vaše dijete.

Možda će Vas još zanimati: Kako mogu pomoći svom djetetu da se prilagodi vrtiću?

 

 

Načini na koje vrtić može pomoći 

 width=

 

 1. Jaka povezanost s odgojiteljem i ostalim osobljem pomaže djetetu da se osjeća sigurno, ugodno i traži pomoć kada je potrebna. I spremnije prihvati preusmjeravanje i vodstvo kada je potrebno. Odgojitelji i vrtićko osoblje mogu ojačati svoje odnose s djetetom tako da redovito odvoje kratka razdoblja za razgovor s djetetom jedan na jedan. Tijekom tih razgovora, odgojitelj bi trebao pokazati zanimanje i entuzijazam za djetetovu igru ​​i ono što govori, te mu dati pozitivnu pozornost. Može se također i nakratko povezati na početku školskog dana i pozdraviti i izrazio pozitivne dojmove o danu koji je pred njim. “Bok! Tako mi je drago što te vidim i mislim da ćemo imati sjajan dan! Upamti, možeš doći i reći mi ako trebaš ili želiš razgovarati.”
  • Ako se vaše dijete vraća kući s modricama i ogrebotinama od druge djece, važno je da osjeća da se može obratiti odraslima za pomoć. Mora znati da osoblje radi na zaštiti sve djece, uključujući i njega.
 2. Ravnatelji mogu pomoći da vaš dijete ne bude označeno kao “problematično dijete”.
  • Odgojitelj bi vašem djetetu mogao dati pozitivan “posao” u razredu koji će mu pomoći da se osjeća dobro. I omogućiti vršnjacima da ga vide kao uspješnog i cijenjenog. 
  • Plan pozitivnog ponašanja može biti vrlo učinkovita intervencija za pomoć djeci u prakticiranju prikladnijeg ponašanja. To može značiti razvijanje plana ponašanja koji mu daje male nagrade kada je pokazalo “ljubazno ponašanje” s vršnjacima. I nagrađivati ​​željena ponašanja. Plan pozitivnog ponašanja mora biti osmišljen na odgovarajući način. Psiholozi mogu pomoći u izradi plana uz pomoć odgojitelja i roditelja.

Načini pomoći “problematičnom djetetu” kod kuće

problematičnom djetetu

Pobrinite se da vaše dijete kod kuće ima vremena za opuštanje, igru ​​i stvari u kojima uživa. Sva djeca trebaju odmor, a ako se osjeća pod stresom u vrtiću, to je posebno važno. Pomognite svom djetetu da izgubi etiketu o problematičnom djetetu.

  • Tijekom dnevnih aktivnosti tražite prilike da podijelite igračke ili se izmjenjujte s njim i opišite što radite. Vi ste mu vrlo važan uzor, pa će primijetiti kada imenujete, podijelite ili pokažete druge pozitivne društvene vještine.
  • Pokušajte primijetiti kada dijeli, izmjenjuje se ili pokazuje druge pozitivne društvene vještine i dajte mu pozitivnu pažnju ili pohvalu. Dok se igrate s njim, možete ga povremeno zamoliti da nešto podijeli s vama, pohvalite ga za to i vratite mu igračku ubrzo.
  • Nastavite mu pokazivati ​​podršku slušajući njegove osjećaje i brige. Možete potvrditi njegove osjećaje. “Zvuči kao da su tvoji osjećaji povrijeđeni. Jako je teško kada prijatelj kaže nešto zlobno.” Čak i ako je njegovo ponašanje bilo neprikladno, slušanje i potvrđivanje njegovih osjećaja pomaže mu da se osjeća shvaćenim i voljenim. Nakon što osjeti podršku, još uvijek možete nježno razgovarati o neprikladnom ponašanju u svojstvu rješavanja problema. Na primjer, “Žao mi je što se to dogodilo i osjećao si se loše. Možda možemo razmisliti što učiniti ako se to ponovi jer i dalje nije u redu nekoga udariti.” 

Možda će Vas još zanimati: Kako pomoći maloj djeci da se smire kad su uzrujani

 

Što pridonosi izazovima u ponašanju?

Razni čimbenici mogu utjecati na djetetove emocije, ponašanje i društvene vještine. I etiketu da se radi o problematičnom djetetu. Primjeri stvari koje bi mogle pridonijeti izazovima u ponašanju i društvu uključuju:

 • Kašnjenja ili poteškoće u govoru/jeziku i komunikaciji
 • Anksioznost, koja se može izraziti kao potreba za kontrolom i razdražljivost u male djece, ili socijalna anksioznost, koja komplicira društvene interakcije
 • Životne promjene ili stresori, poput promjene u strukturi obitelji, preseljenja kućanstva ili povećanog stresa u obitelji
 • Problemi sa spavanjem, koji djecu mogu učiniti impulzivnijom i razdražljivijom
 • Simptomi ADHD-a, kao što su hiperaktivnost, impulzivnost i/ili poteškoće s obraćanjem pažnje
 • Traumatična iskustva, poput prometne nesreće ili fizičkog napada/prijetnje sebi ili voljenoj osobi

Ako imate pitanja ili nedoumica o tome osjeća li vaše dijete tjeskobu, simptome ADHD -a ili nešto drugo, vaš bi vas pedijatar trebao moći uputiti stručnjaku za mentalno zdravlje na procjenu. Procjena bi vam pomogla odgovoriti na vaša pitanja i preporučiti sve korisne terapije ili intervencije, ako je potrebno.

POVEZANO: Kako pomoći djetetu da na zdrav način izrazi ljutnju