Djeca Savjeti i njega

Kako riješiti suparništvo između djece?

Kako riješiti suparništvo između djece? Bebe.hr portal

Riješiti suparništvo između djece može dugoročno smanjiti svađe. I pomoći djeci da se znaju postaviti u životu i poštivati druge. Mnogi misle da je najbolje pustiti djecu da riješe svoje razlike, ali djeca se ne rađaju znajući kako riješiti sukob.

Dopustiti djeci da se ‘bore’ često znači da najstarije ili najjače dijete uvijek pobjeđuje što može potaknuti i zlostavljanje. Drugo dijete može naučiti samo popuštati cijelo vrijeme.

Iz tog razlog bitno je da roditelji pomognu djeci i nauče ih riješiti sukob. Pomozite im da imenuje svoje osjećaje i dajte im do znanja da razumijete kako se osjećaju.

 

Kako riješiti suparništvo između djece?

 

Postavite obiteljska pravila o tome kako se ponašati jedni prema drugima.

 

obiteljska pravila

 

Manje je prostora za svađu kada postoje jasna, jednostavna obiteljska pravila i rutine. Njima se potiču pravednost i poštovanje prema drugima.
Uključite i vašu djecu da pomognu u postavljanju pravila kako se ljudi ponašaju jedni prema drugima. Na primjer, ‘uvijek se izmjenjujemo’, ‘nikada ne udaramo ljude niti ih prozivamo’, ‘izvinjavamo se’.
Time ih učite da su i oni bitni i da sudjeluju a ne samo slijepo slušaju. Pravila mogu uključivati i kućne rutine. Na primjer, tko pere suđe određenim danima, gdje svi sjede za stolom, itd..

Pravila možete zajedno napisati i objesiti na zid. Stvaranje jasnih obiteljskih pravila o tome ‘kako radimo stvari u svojoj obitelji’ pomaže djeci da znaju što se očekuje.

 

Posljedice

Dogovorite se što će se dogoditi ako se pravila prekrše i budite dosljedni u svom reagiranju.
I vi sami trebate biti dobar uzor, i obiteljska pravila se odnose i na vas! Zapamtite djeca uče i od vas i oponašaju vas.

 

Svako dijete treba iznijeti svoje viđenje onoga što se dogodilo.

 

riješiti suparništvo između djece

Kad su djeca mirna, i kada se “ohlade” od svađe možete sjesti s njima i podsjetiti ih na obiteljska pravila o tome kako se ponašati jedni prema drugima.

Oduprite se porivu da kažete tko mislite da je u pravu ili krivu ili de se usredotočite na krivnju. Bitno je da svako dijete osjeti da ga roditelji čuju, a da vi ne zauzimate stranu.

Podržite svako dijete da se izrazi i svom bratu ili sestri, kaže kako se osjeća i što bi željelo da se promjeni. Kada jedno dijete govori o tome nikako nemojte dopustite drugom dijetu da prekida razgovor.
Na taj način pomažete djeci da dođu do rješenja nakon što su saslušali jedno drugo.
Osim što radite mir u kući, na ovaj način postavljate zdrave temelje za vašu djecu u budućnosti.
I njihov odnos sa vama ubuduće, kao i sa drugim ljudima.

 

Pohvalite ih kada rade dobro.

Recite im što vam se sviđa u njihovom ponašanju. Na primjer, ‘obojica ste dobro to riješili pošteno’. To potiče ponašanje koje želite i gradi njihovo samopouzdanje u rješavanju stvari.

Kada djeca steknu vještine smirenog rješavanja stvari, vjerujte im da će sama s vremenom znati riješiti razlike.

 

Riješiti suparništvo između djece poštivanjem i pokazivanjem ljubavi

Roditelji mogu smanjiti sukobe pomažući svakom djetetu da se osjeća jednako voljeno i cijenjeno.
Pokušajte provoditi jednako vrijeme sa svakim djetetom za sebe. Stvari koje radite s njima mogu biti različite zbog njihove dobi i interesa.
Naučite djecu da budu ljubazni i pažljivi jedni prema drugima. Na primjer, izrada čestitki ili poklona za rođendane jedan drugome. Odvojite vrijeme da se zabavite kao obitelj.

 

Uspoređivanje

 

riješiti suparništvo između djece

Smanjite ljubomoru jednako komentirajući dječja postignuća. Nemojte ih uspoređivati!

Osim što time nećete riješiti sukob, učite ih na uspoređivanje sa drugima. Što ih u životu neće učiniti sretnima. Usredotočite se na snage i vještine svakog djeteta. Dopustite im da imaju posebne stvari koje njihova braća i sestre ne diraju.

Dajte svakom djetetu zaseban mali dar kada kupujete darove, a ne veliku stvar za dijeljenje.
Pobrinite se nijedno dijete ne bude uvijek izostavljeno iz igre. Ako djeca imaju prijatelje, pokušajte imati prijatelja za svako dijete s kojim će se igrati u isto vrijeme.

 

“Ventil”

Pomozite djeci pronaći izlaz za svoje osjećaje. Na primjer, aktivna igra, sport, glazba ili kreativne aktivnosti. Upišite ih na aktivnosti, potaknite ih i na druženja sa drugom djecom. Ukoliko im treba i njihov mir, osigurajte im ga.

 

Ponekad bi svađa mogla biti više od suparništva među bratom i sestrom. Ako je jedno od djece nasilno, to može biti pokušaj kontrole i moći nad drugima u kući, uključujući roditelje. Vrlo je važno zaštititi mlađu ili ranjivu djecu. I tu trebate ozbiljno reagirati.

Međutim većina sukoba među djecom u obiteljima su normalni. To je dio načina na koji uče rješavati razlike i slagati se s drugima. Važno je da roditelji budu dobri uzori i da pomognu djeci da pošteno riješe stvari dok ne nauče to sami raditi.

POVEZANO: Zašto djeca lažu?