1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Kako se nositi s dječjom ljubomorom

dječjom ljubomorom

Nije lako nositi se s dječjom ljubomorom kada rođenjem brata ili sestra vaše dijete postaje uplašeno i boji se kako će izgubiti vašu ljubav i pažnju koje je dobivalo prije dolaska prinove. To je zapravo i logično jer prinova svojom prisutnošću ugrožava odnos prvorođenog djeteta s roditeljima, a ponajviše s majkom. Dijete se osjeća nesigurno, uznemireno i boji se odbacivanja. S druge strane, dijete ne reagira isključivo negativno i sa strepnjom, već je jedan dio njega ispunjen srećom i ljubavlju.

Dolazak prinove velika je promjena za cijelu obitelj

Kad na svijet dođe prinova, u obitelji se sve mijenja. Prije svega, donosi veliko uzbuđenje i radost, ali i više obaveza i briga roditeljima, posebno u prvim mjesecima bebinog života. Osjećaji roditelja nisu više isti kao što su bili kad su imali jedno dijete. Češće su zabrinuti iz brojnih razloga, ne znaju hoće li dijete dobro prihvatiti prinovu, ali i hoće li ga oni moći voljeti jednako kao prvo dijete i hoće li mu moći pružiti sve potrebno.

Ako su postojali, sukobi roditelja dodatno se produbljuju rođenjem drugog djeteta. Starije dijete sklono je oponašati ponašanje svojih roditelja, a to ih može činiti tjeskobnima i bespomoćnima. Za prinovu, ali i starije dijete je jako važno mentalno zdravlje roditelja. Svoju konstantnu neraspoloženost, nedostatak snage da izguraju sve nedaće koje se nađu pred njima, roditelji prenose na djecu. Obitelj treba funkcionirati dobro, odnosi trebaju biti zdravi, kao i komunikacija. Kad postoji problem, bitno je da se riješi brzo i učinkovito, a ne da se zatomljuje. Bitno je da djeca u svakom trenutku mogu izraziti ono što osjećaju, bilo da je to ljubomora, strah ili nešto treće.

 width=

Tipične reakcije nakon rođenja brata ili sestre

Djetetove emocionalne reakcije po dolasku prinove mogu biti intenzivne, ali s vremenom su sve rjeđe i nakon godinu dana trebale bi u potpunosti nestati.

Neki od znakova da se nosite s dječjom ljubomorom su:

  • zabrinutost i razdražljivost
  • povlačenje
  • strah od odvajanja od roditelja
  • pojačano ulaženje u sukob s roditeljima
  • skretanje pozornosti na sebe
  • učestali dolasci u krevet roditeljima
  • agresivno ponašanje prema prinovi
 width=

Što učiniti?

Izbjeći ljubomoru kod starijeg djeteta gotovo je nemoguće, ali postoji nekoliko stvari koje je moguće poduzeti kako bi ono bilo što bolje pripremljena na novonastalu situaciju. Odmah ga obavijestite o tome kako će beba dosta spavati, ali i dosta plakati. Osim toga, naučite dijete kako se brinuti i odnositi o svojoj sestri ili bratu i pokažite mu to primjerom. Uključite ga u brigu o bebi, neka vam pomaže, jer će se tako osjećati korisno. Ne zapostavljajte starije dijete ni pod koju cijenu, provodite vrijeme s njim jedan na jedan.