1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Kako spriječiti rivalstvo između braće i sestara?

rivalstvo između braće i sestara

Rivalstvo između braće i sestara pojava je koju ćete doživjeti barem jednom u životu ako imate više od jednog djeteta. A zašto dolazi do rivalstva? Pokušajmo to razumjeti iz perspektive vaše djece. Vaše najstarije dijete nekada je bilo u središtu vaše pažnje. Njihove potrebe bile su brzo zadovoljene i nisu morali ni s kim dijeliti svoje vrijeme ili igračke. POVEZANO: Zašto nije dobro da ocjene određuju uspjeh djece

Zatim se na scenu pojavio njihov mlađi brat—u biti stranac—a sada mami ili tati treba više vremena da udovolje njihovim zahtjevima jer se brinu za potrebe bebe. Starije dijete mora čekati svoj red da se igra s igračkama ili bavi aktivnostima jer je pažnja podijeljena.

Kako djeca odrastaju, počinju se natjecati za iste igračke, a mlađi brat ili sestra, postajući samostalniji, negoduju kad im stariji brat ili sestra zapovijedaju.

Drugim riječima, zamislite da je vaš suprug ili supruga doveo/la u dom drugu osobu s očekivanjem da ćete se vas dvoje besprijekorno slagati. Vjerojatno bi bilo izazovno, zar ne? POVEZANO: Nošenje sa stresom i briga o djeci : Kako se smiriti?

Rivalstvo proizlazi iz nesnalaženja u svijetu u koji su djeca tek došla

Budući da mala djeca teško izražavaju te frustracije verbalno, pribjegavaju lošem ponašanju – odbijaju dijeliti, udaraju, guraju, viču i tako dalje. Dakle, kako se možemo pozabaviti tim rivalstvom i spriječiti rivalstvo između braće i sestara? Ostanite mirni, pribrani i kontrolirajte se, obratite pozornost na interakcije svoje djece kako biste mogli intervenirati prije nego što dođe do sukoba ili eskalacije. Ostajući smireni, učite svoju djecu da čine isto. POVEZANO: Kako odgojiti sretno i zdravo dijete?

Ponašajte se prema djeci pravedno, a ne jednako. Pravednost je važna, ali ne znači uvijek da djecu tretirate na identičan način. Kazne i nagrade trebaju biti prilagođene individualnim potrebama svakog djeteta. Na primjer, nije im potrebno dati istu igračku; umjesto toga, osigurajte različite igračke prilagođene njihovoj dobi i interesima.

Slušajte ih. Tijekom svađe djeca se često osjećaju frustrirano i emotivno. Iako bi roditeljima moglo biti teško snaći se u svim pojedinostima, izdvajanje vremena da saslušate svoju djecu i priznate njihove osjećaje može imati značajan utjecaj. POVEZANO: Pažljivo slušati dijete: Savjeti kako da se osjeća cijenjeno

Začudo, jedna učinkovita strategija je ignoriranje početnih faza neslaganja. Umjesto da pridajete pažnju svađi, pronađite nešto drugo za raditi u drugoj prostoriji. Na taj način izbjegavate nagrađivanje negativnog ponašanja svojom pažnjom i dajete im priliku da sami riješe problem.

Ako neslaganje postane intenzivno ili je vaša intervencija neophodna, uskočite bez zadrške. Poslušajte od svakog djeteta verziju priče onda kada se svi smire i potaknite ih da izraze svoje osjećaje koristeći izjave “osjećam”. Bez svaljivanja krivnje, zamolite ih da zajedno pronađu rješenja. Ako im bude teško, sami predložite nekoliko opcija i pomozite im da se dogovore.

Dajte djeci alate za rješavanje problema. Koristite sukobe kao priliku da svojoj djeci pružite vještine rješavanja problema za buduće sporove. Pokažite kako mogu napraviti kompromis, podijeliti ili pristupiti sličnim situacijama na pozitivniji i primjereniji način, potičući njihovu sposobnost konstruktivnog rješavanja sukoba.

POVEZANO: Ljuto dijete: Razgovorom riješite problem