Bebe Djeca

Kako spriječiti upale uha kod beba i djece

Kako spriječiti upale uha kod beba i djece Bebe.hr portal

Donosimo savjete kako spriječiti upale uha kod beba i djece odnosno smanjiti rizik, bilo da ih nisu nikad imali ili da su ih već preboljeli:

Držite bebu uspravno, tako da mu glava bude viša od ostatka tijela, dok ju hranite.

Majčino mlijeko osigurava antitijela protiv upala uha stoga probajte dojite vašu bebu najmanje šest mjeseci. Velika studija objavljena u časopisu Pediatrics pokazala je da djeca koja su dojena prvih 6 mjeseci života imaju manju vjerojatnost da će razviti infekcije uha.

Bebe koje imaju 6 mjeseci ili više imaju malo veću vjerojatnost da će razviti infekcije uha ako koriste dude. Odviknite bebu od dude ako je vaša beba sklona upalama uha. No budući da korištenje duda u prvoj godini može pomoći u zaštiti od SIDS-a, pitajte bebinog liječnika o najboljem vremenu za odvikavanje.

 

spriječiti upale uha kod beba i djece

 

Djeca koja žive s pušačima imaju 37 posto veći rizik od infekcija srednjeg uha i problema sa sluhom, a 62 posto veći rizik ako je majka pušač u kućanstvu. Stoga izbjegavajte pušiti u blizini djece ako želite spriječiti upale uha kod beba i djece. Čak i vikend proveden u kući s pušačem može značajno naštetiti djetetu i povećati mu šanse da dobije upalu uha. Čini se da duhanski dim potiskuje imunološki sustav, što vašem djetetu otežava borbu protiv infekcije. Ne dopustite ljudima da puše u vašoj kući i držite dijete podalje od zadimljenog okruženja.

Često perite ruke. Iako infekcije uha nisu zarazne, respiratorne infekcije koje dovode do njih jesu. Držite ruke vašeg djeteta čistima. Provjerite jesu li cijepljenja vašeg djeteta ažurna. Cijepljenje pomaže u prevenciji određenih bolesti koje mogu dovesti do infekcije uha.

 

Ukoliko vaše dijete već ima infekciju uha evo što možete napraviti da mu olakšate:

 

spriječiti upale uha kod beba i djece

 

Potaknite dijete da pije više tekućine, jer gutanje pomaže u dreniranju srednjeg uha i ublažavanju bolnog pritiska. Ako imate dojenče, nudite mu dojku ili bočicu češće. Potaknite svoje dijete ili starije dijete da pijucka vodu tijekom dana.

Topli oblog. Nježno ga držite uz djetetovo uho kako biste ublažili bol.

Možete ublažiti bol koristeći analgetik. Samo pazite da je doza ispravna. Dajte ibuprofen samo ako je vaše dijete starije od 6 mjeseci. Ako je vaše dijete mlađe od 3 mjeseca, pitajte liječnika prije nego što mu date bilo kakav lijek.

Što nikako NE smijete raditi:

Nikada nemojte davati svom djetetu aspirin, postoji mogućnost za Reyeov sindrom, što je rijetka bolest ali radije ju izbjegnite!

Djetetu od tri ili mlađe, NEMOJTE davati djetetu lijekove za kašalj i prehladu bez recepta (OTC), kao što su dekongestivi ili antihistaminici. To ne samo da joj neće pomoći da ozdravi, već mogu uzrokovati i opasne nuspojave kod male djece. Svakako prije korištenja ikakvih lijekova slijedite savjet svog liječnika.

POVEZANO: Hrana koju djeca trebaju jesti svaki dan za optimalan razvoj!