Djeca

Kako umiriti ljutito dijete? Promijenite stil komunikacije

kako umiriti dijete, bijesno dijete, tantrumi

Uvijek i stalno se govori o tantrumima u dobi od druge do treće godine djetetova života, no propuštamo govoriti o dječjim emocijama općenito. Svako dijete, bilo da se radi o bebi ili vrtićancu, osoba je koja osjeća cijelu lepezu emocija. Među njima i bijes, odnosno ljutnju. U takvim situcijama, baš kao i odrasli, i mališani se ponašaju različito. Neki plaču, neki šute, neki lupaju i urlaju, neki se bacaju na pod, a neki otkazuju poslušnost.

U takvim situacijama netko treba zadržati hladnu glavu. Da, pogađate, to ste vi – roditelji! Uz nekoliko provjerenih savjeta, umirite svoje dijete i pomozite mu/joj da se naučiti nositi sa svojim uzavrelim emocijama.

Kako umiriti dijete u prvoj godini života?

Djeca u ovoj starosnoj dobi najćešće će, a poslije četiri ili pet mjeseci života, bacati stvari iz ruku na pod. Umjesto da ih upozoravate govoreći ‘Prestani bacati stvari!’, pokušajte upitati ‘Čini mi se da ti se ne sviđaju te igračke, čim ih odbacuješ i bacaš. Radi li se upravo o tome?’. Ili umjesto da im kažete da velika djeca ne plaču, recite ‘U redu je ponekad i zaplakati, to rade i veliki.’ Nakon ovakvog pristupa, djetetu ćete pružiti sigurnost i umirit će se.

Kako umiriti dijete od 2 – 3 godine?

‘Odmah sjedni za stol!’ Ne, ne, to nije način. Obratite se igrački svojeg djeteta i pozovite ih da skupa dođu u vaš restoran. Ako dijete odbije jesti vašu hranu, nemojte mu prijetiti da će otići u krevet bez obroka. Upitajte: ‘Što možemo učiniti da ova hrana bude još ukusnija?’. Afirmativni i smireni pristup potaknut će dijete da traži rješenje, a ne problem. I tantrumi neće biti tako jako izraženi.

Kako umiriti dijete od 3 – 4 godine?

Umjesto ‘Kako se to ponašaš? Ne budi ljut/a!’ recite ‘I ja se ponekad osjećam ljutito, tako da bih urlala unaokolo. Ajmo pokušati zajedno izvesti neki ‘urlajući’ ratnički ples umjesto vikanja na ukućane’. Dijete će se pridružiti igri. No, ako se to ne dogodi i dijete preplavi agresija pa prorade šake, onda zauzmite stav. ‘U redu se ljutiti, ali ne mogu ti dopustiti da udaraš druge. Moramo paziti da su svi sigurni’. Iako emotivni, maleni moraju znati do koje granice smiju ići.

Kako umiriti dijete od 4 – 5 godina?

U ovoj starosnoj dobi već govorimo o dosta ozbiljnom djetetu koje razumije što govorite i zna poštivati granice. Kako biste ih motivirali, a ne kažnjavali, koristite timski rad za poticaj. Nemojte ih kuditi što ne pospremaju, niti im govoriti da su lijeni. Umjesto toga pozovite ih da zajedno pospremate, zajedno odmarate, zajedno kuhate i zajedno gledate crtić. Na taj način jednostavno i s lakoćom obavljat će sve svoje zadatke i usvajati navike.