2. godina 3. godina Djeca

Kako vaše dijete reagira kada drugima dajete pažnju?

drugima dajete pažnju

Kako se nositi s dječjom reakcijom kada drugima dajete pažnju? Neće sva djeca reagirati na isti način. I to je prirodno. Kao roditelji, naša ljubav i pažnja prema djeci su neizmjerne. Međutim, svakodnevni život često donosi situacije u kojima moramo posvetiti pažnju i drugim obavezama, ljudima ili djeci. Kako naši mališani reagiraju na takve trenutke? Kako im pomoći da razumiju ove promjene i osjećaju se sigurno i voljeno? U ovom članku istražujemo kako se djeca nose s pažnjom koju roditelji usmjeravaju prema drugima i nudimo nježne strategije za rješavanje mogućih izazova u njihovom ponašanju. POVEZANO: Strategije za roditeljstvo bez kažnjavanja

Djeca su osjetljiva bića koja često osjećaju potrebu za pažnjom svojih roditelja. Kada primijete da roditelji posvećuju pažnju drugoj djeci ili drugim odraslima, mogu doživjeti mješavinu različitih osjećaja. Mogu se pojaviti osjećaji ljubomore, nesigurnosti ili zapostavljenosti. Ova reakcija je sasvim prirodna i važno je pružiti djeci podršku kako bi razumjela ove osjećaje. POVEZANO: 5 znakova koji mogu ukazivati da je vaše dijete razmaženo

Uzroci ovakvog ponašanja kod male djece

Najbolji način da razumijete osjećaje svog malog djeteta kojemu smeta vaša pažnja prema drugima jest taj da razmislite o tome kakvi ste vi bili u toj dobi. Najvjerojatnije ćete zaključiti da se sve vrtjelo oko vas. Vaši su osjećaji bili oni najbitniji i mama je morala raditi sve ono što se vama sviđa. Ako to ne bi napravila uslijedio je plač.

Isto se događa i s vašim djetetom. U ranoj je dobi kod djece egocentrizam još uvijek uvelike razvijen i ona ne razumiju da njihovi roditelji ne mogu 24 sata na dan razmišljati isključivo o njima. Također, ljubomora u ranoj dobi prilično je česta pojava pa neka djeca smatraju kako roditelj svoju pažnju treba poklanjati samo njima. Moguće je da je ovaj osjećaj potaknut strahom od gubitka roditeljske ljubavi (barem iz njihove perspektive).

Mala djeca zahtijevat će vašu pažnju i ako osjete da je dajete drugima mogu se početi osjećati nesigurno. Ona su još uvijek u procesu sazrijevanja i ne znaju što je empatija. Radi toga će smatrati kako davanje pažnje drugima znači manje pažnje za njih same. Djeca u ranoj dobi još nemaju potpuno razvijenu sposobnost razumijevanja složenih socijalnih dinamika. Ona mogu percipirati situaciju kao “konkurenciju” za roditeljsku pažnju i ne razumjeti zašto je važno da roditelji komuniciraju s drugim ljudima.

Što možete učiniti ako dijete negativno reagira kada drugima dajete pažnju

Razgovarajte s djecom o svojim osjećajima i mislima. Objasnite im da ljubav i pažnja prema njima ne nestaju kada drugima dajete pažnju. Uzmite si vremena za razgovor i saslušajte njihove osjećaje. Podsjetite svoju djecu koliko ih volite i koliko su posebni. Napravite posebne trenutke samo za njih kako biste potvrdili njihovo mjesto u vašem srcu. POVEZANO: Kako razgovarati s djetetom o strahovima koji ga muče?

Pokušajte ih uključiti u aktivnosti ili razgovore koje imate s drugima. Ovo će im pomoći da se osjećaju važno. Postavite jasne granice kada je vaša pažnja usmjerena prema drugima. Na primjer, možete reći “Sada ću se posvetiti ovome, a kasnije ćemo imati zajedničko vrijeme.”

Empatija ne znači opravdavanje postupaka vašeg djeteta; to znači prepoznavanje da njihovi postupci proizlaze iz njihova razvoja. U trenucima kada ponašanje vašeg djeteta testira vašu strpljivost, zapamtite da se ona trenutno nalaze u određenoj fazi razvoja. Prema tome prilagodite svoju reakciju.

Uspostavljanje jasnih očekivanja ključno je za suzbijanje traženja pažnje u trenutcima kada ju ne možete dati djetetu. Zajedno kreirajte pravila i zapišite ih. Postavite ih na djetetu vidljivo mjesto. Čak i ako vaše dijete još ne zna čitati, pogled na pravila podsjetit će ga da ih se mora držati. Izazov često leži u dosljednom provođenju dogovorenih posljedica kada se ponašanje mijenja. Prirodno je popustiti kad ste preplavljeni, ali popuštanje ojačava traženje pažnje u krivim trenutcima. Vaše dijete primjećuje i pamti svaki put kad popustite, što ih potiče da pojačaju te napore.

Izbjegavajte vikanje na djecu ili okrivljavanje. Podizanjem glasa kada je vaše dijete nestašno dok drugima dajete pažnju dugoročno nećete postići mnogo. Unatoč zahtjevima roditeljstva i svakodnevnog života, oduprite se ovom lošem načinu discipliniranja. Preusmjerite pažnju na zdravu komunikaciju i čvrste, ali suosjećajne metode discipline. POVEZANO: Ljuto dijete: Razgovorom riješite problem

Rješenja za probleme u ponašanju

Ako primijetite da vaše dijete pokazuje izražene poteškoće u suočavanju s pažnjom koju dajete drugima, obratite pažnju na njihovo ponašanje i potrebe. Ako se promjene u njihovom ponašanju nastave ili pogoršaju, razmotrite konzultaciju s pedijatrom ili stručnjakom za dječje ponašanje.

Nije neuobičajeno da djeca negativno reagiraju na pažnju koju roditelji usmjeravaju prema drugima. Važno je pružiti im podršku, razgovarati otvoreno i osigurati da se osjećaju voljeno i važno. Kroz nježno razumijevanje i komunikaciju pomoći ćete im da se osjećaju sigurno i sretno u svim situacijama. POVEZANO: Odnosi i komunikacija odraslih s djecom rane i predškolske dobi