Djeca Savjeti i njega

Kako znati je li celijakija problem koji muči vaše dijete?

Kako znati je li celijakija problem koji muči vaše dijete? Bebe.hr portal

Celijakija je ozbiljna autoimuna bolest koja se javlja kod osoba s genetskim predispozicijama kod kojih unos glutena dovodi do oštećenja tankog crijeva. Procjenjuje se da pogađa 1 od 100 osoba, ali samo oko 30% bude pravilno dijagnosticirano.

Kod celijakije tijelo ne može apsorbirati važne hranjive tvari. Ako se to dogodi, dijete je u opasnosti da postane pothranjeno. Liječnici ne znaju pouzdano zašto imunološki sustav reagira na gluten. Ali ako vaše dijete ima celijakiju, postoje načini za upravljanje simptomima i sprječavanje oštećenja crijeva.

Gluten u probavnom sustavu osobe koja boluje od celijakije potiče imunološki sustav da proizvodi antitijela protiv njega. Ta antitijela oštećuju sluznicu tankog crijeva. Oštećenje sluznice u tankom crijevu smanjuje njegovu sposobnost da apsorbira hranjive tvari iz hrane, uzrokujući nutritivne nedostatke.

Celijakija se zapravo može razviti u bilo kojoj dobi nakon što osoba počne konzumirati gluten. Ako se ne liječi, celijakija može dovesti do dodatnih ozbiljnih zdravstvenih problema. Stoga je važno dijagnosticirati ju što prija ako primijetite neke od simptoma kod svog djeteta.

Možda vas još zanima: 5 znakova da je vaše dijete osjetljivo na hranu

 

 width=

 

Kako znati je li celijakija problem koji muči vaše dijete?

Neki od simptoma koji mogu ukazivati na to da se radi o celijakiji su:

 • proljev,
 • zatvor,
 • blijeda, smrdljiva stolica,
 • bolovi u trbuhu i nadutost,
 • gubitak težine,
 • umor,
 • glavobolje,
 • bolni osipi na koži (obično u starijih tinejdžera i odraslih) osobito oko laktova i koljena.

Neka djeca neće imati nikakve simptome pa će otkrivanje bolesti biti znatno otežano.

Simptomi se mogu pojaviti bilo kada u djetetovom životu. Neka djeca imaju problema prvi put kada pojedu nešto što sadržava gluten. Ali druga dobiju simptome godinama nakon što su sigurno konzumirala proizvode s glutenom.

 

Dijagnosticiranje bolesti

Celijakija se dijagnosticira na sljedeći način; obavlja se analiza krvi kako bi se potražila antitijela na gluten i druge proteine u crijevnoj sluznici. Protutijela su proteini koje imunološki sustav stvara kako bi prepoznala tvari koje predstavljaju prijetnju organizmu. Obično ostaju u tijelu u slučaju da ponovno dođe do potrebe za borbom protiv određenog problema. Ako test krvi pronađe visoku razinu antitijela na gluten, liječnik će vjerojatno napraviti biopsiju tankog crijeva kako bi ga poslao na testiranje.

 

Celijakija je neizlječiva bolest, ali je se može držati pod kontrolom

Celijakija

 

Prvi i najvažniji korak u tretiranju celijakije je prestanak unosa glutena. Ne možete promijeniti način na koji vaše tijelo reagira na gluten, ali možete spriječiti gluten da pokrene tu reakciju. Kada vaše dijete prestane jesti gluten, njegovo će se tanko crijevo početi oporavljati. I uskoro će ponovno moći apsorbirati hranjive tvari. Stroge dijete bez glutena morat će se pridržavati do kraja života kako bi izbjeglo ponovnu ozljedu tankog crijeva.

Dodatni tretman može uključivati:

 1. Dodaci prehrani koji nadomještaju ozbiljne nedostatke.
 2. Specifični lijekovi za liječenje herpetiformnog dermatitisa.
 3. Kortikosteroidi za teške upale koje ne reagiraju dovoljno brzo na dijetu.
 4. Kontinuirano praćenje, uključujući redovito testiranje kako bi se osiguralo da je bolest pod kontrolom.

POVEZANO: 5 grupa zdrave hrane za vaše dijete