Bebe Djeca

Kamo za vikend? Zaputite se na izlet s djecom

kamo za vikend, putovanje s djecom

Foto: senivpetro/Freepik

Dok niste postali roditelji gotovo pa da i nije bilo vikenda u kojem ste ostali kod kuće i godišnjeg odmora koji ste proveli unutar granica Lijepe naše. No, otkad su tu djeca jako teško se odlučujete na putovanja možda čak i nikako? Umjesto ‘ne odlučujete’, točnije bi bilo reći da se ‘ne usuđujete’, jer ne znate kako bi to izgledalo?

Strah vas je nepoznatog terena? Budimo iskreni, s klincima je sve nepoznat teren pa zašto se onda zatvoriti u četiri zida i ograničiti na adresu prebivališta i eventualno relaciju kuća – baka i djed – kuća? Tu smo da vas ohrabrimo i motiviramo da već idući vikend otputujete negdje sa svojim klincima. U ranu jesen dani su još ugodno topli i vrijeme je stabilno pa ga treba iskoristiti za boravak u prirodi, planinarenje, razgledavanje gradova ili pak šetnje uz more. Pitate se, kamo za vikend s djecom? Ne zaboravite da je izvan sezone smještaj osjetno jeftiniji i nema više gužvi, što je, složit ćete se, veliki plus.Da ne bi bilo kako samo teoretiziramo, pitali smo Ivanu Sutić, mamu troje djece i urednicu portala Avanture malih okica, za savjet. Evo što kaže.

Kamo za vikend s djecom? Dva važna pravila

Putovanje s klincima, bilo ono od dva dana ili tri tjedna, treba pomno organizirati, poštujući pritom dva pravila: uplanirajte neplanirano i stavite se u dječje cipele.
Prvo pravilo, ako ga se budete držali, sačuvat će vam živce i omogućiti da se zaista odmorite, bez obzira na to što su s vama beba, dvogodišnjak, predškolac, suprug i pas. Jednostavno, prepustite se i pustite da stvari idu svojim tokom. To možda znači da ćete dan u Barceloni provesti u razgledavanju lokalnog parkića i promatrati kako se s majčinstvom nose Španjolke, umjesto da se divite Sagradi Familiji. Ivana je iskusna u putovanju s djecom i ima savjete zlata vrijedne. Jedan od njih je i – vrećica za kakanje, no o tom kasnije.

“Putovanja s djecom su izazovna i vrlo nepredvidiva. Smanjite vaša očekivanja i osluškujte što mališani žele. Upoznajte ih unaprijed s destinacijom i neka sami odaberu po par stvari što bi željeli vidjeti. Ako će nađete u npr. Zoološkom vrtu i oni žele sat vremena kopati po blatnom igralištu umjesto da pogledaju baš sve životinje koje tamo žive, jednostavno ih pustite. Uzmite si kavicu, sjednite na klupu i uživajte. Njima je super i baš ih briga za pingvine!”, kaže nam Ivana.
“U organizaciji mi je najbitnija destinacija, odnosno da tamo gdje idemo ima dovoljno stvari i atrakcija koje će se svidjeti našoj djeci (to ovisi naravno o dobi djece, naša su još sva dosta malena). Ako idemo na više dana, putna apoteka je must have. Uvijek provjerimo prognozu, ali za svaki slučaj u autu imamo kabanicu i gumene čizmice jer danas nikad ne znaš”, dodaje.


Destinacija i smještaj

Pri odabiru hotela vodite računa da bukirate kids friendly hotel. U Hrvatskoj je većina hotela takva, no vani se može dogoditi da rezervirate hotel koji nije prilagođen djeci. Bitna je i lokacija kako ne biste morali puno putovati do centra grada koji ste odabrali za odmor. Ukratko – hotel prikladan za djecu u užem centru destinacije pun je pogodak.

Ako putujete zrakoplovom, birajte destinacije za koje imate direktne letove. Bit će vam s djecom puno jednostavnije. Većina aviokompanija za djecu do dvije godine ne naplaćuje karte. Djeca pritom sjede roditeljima u krilu, a nerijetko kabinsko osoblje ima pripremljene igračkice za njih. Puno je jednostavnije letjeti s bebama koje većinu puta prespavaju, nego s dvogodišnjacima koji bi htjeli biti svugdje, osim u majčinom krilu. Ako klincima inače branite igranje s mobitelom, sada je vrijeme da gadgeti rade za vas. Pustite djetetu tijekom leta crtane filmove ili neki drugi sadržaj prikladan njegovu uzrastu.
Kako bi izbjeglo pritisak u ušima tijekom slijetanja i uzlijetanja do kojeg dolazi zbog izmjene tlaka, dajte mu grickalice, kekse ili bočicu.


Što sve spakirati u kofer?

Sada dolazimo do onog najbitnijeg – što ponijeti na put. Svaka mama zna koliko je izazovno spakirati obitelj za putovanje pa čak i ako se radi samo o vikendu. Zadatak je još teži, a i teret koji nosite sa sobom, ukoliko ste sklone tome da pakirate previše stvari. Jedno jednostavno pitanje dat će odgovor na to nosite li previše stvari sa sobom na put, a glasi: Zatvarate li svoj kofer tako što sjedate prvo na njega, a onda povlačite zatvarač? Ako je odgovor potvrdan, ta ste.

Obvezan dio prtljage je torbica s osnovnim lijekovima. Pritom mislimo na fiziološku otopinu, sirup ili čepići za snižavanje temperature, probiotik, sredstvo za dezinfekciju rana, sterilne komprese, zavoj, flastere, toplomjer. Za sebe dodajte u putnu ljekarnu tablete protiv bolova. Tablete za smirenje neće vam trebati jer ćete, nakon što primijenite sve pročitano, uživati u odmoru s djecom.

Mislite na sve!

“Na vikend putovanja obavezno nosimo duplu robicu i duple cipele/čizmice jer obično netko prolije po sebi vodu ili završi do koljena u jezeru. U našoj torbi će se uvijek naći i vlažne maramice, sendviči, voda i grickalice (jer na putu se najviše jede)! Male vrećice za smeće, ako smo u prirodi i nekome (čitaj svima u isto vrijeme) se kaka. Kakanje u vrećicu je hit. U autu obično uvijek držimo i piknik deku, loptu i avion/zmaj za puštanje na vjetru. A trik koji koristimo u restoranu su story telling cubes, drveni sudoku, knjiga/strip te bojice i bojanka. Još uvijek uspješno odolijevamo mobitelima dok čekamo i jedemo hranu. Tu praksu nastavljamo i u autu, pa umjesto gledanja crtića slušamo audio bajke (Pričalica), pjevamo pjesmice i igramo razne igre (kaladont, pogodi koja sam životinja, itd.)”, otkriva Ivana.

I na koncu, pitamo je da nam preporuči neku vikend destinaciju za nezaboravni obiteljski izlet.
“Nama se svima jako svidio naš posljednji vikend izlet u Liku. Prespavali smo u Drežnik Gradu, gdje se nalazi stari ruševni dvorac koji svojim izgledom podsjeća na kulu gdje je bila zatočena Zlatokosa. Dovoljno za avanturu! Nakon toga smo posjetili Speleon centar i Baraćeve špilje u Rakovici gdje smo istraživali fosilne ostatke životinja iz ledenog doba, te saznali da su na našem području prije više desetaka tisuća godina živjeli lavovi, hijene, vunasti nosorozi i ostale velike zvijeri. Iduće jutro smo uživali u šetnji i hranjenju jelena u Dolini Jelena. Predivno iskustvo!”, završava ova vedra mama.