1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Koji je utjecaj korištenja mobitela i tableta kod male djece?

Koji je utjecaj korištenja mobitela i tableta kod male djece? Bebe.hr portal

Mnogi roditelji nisu sigurni kakav je utjecaj korištenja mobitela i tableta na njihovu djecu. Činjenica je da je touch screen tehnologija jednostavna, brza i laka za odvraćanje pažnje djeci. I da roditeljima često olakšava bavljenje poslom dok se djeca igraju na mobitelu.

Ali se možda pitate koliko su uopće aplikacije i programi edukativni kao što se promoviraju? I postoje li rizici u preranom uvođenju takve tehnologije?

Za odgovor prenosimo preporuke dr. Justin Coulson, priznati govornik o roditeljstvu, autor i istraživač. Koji daje savjete o tome kako upravljati upotrebom elektroničkih medija, te kako i kada uvesti telefone, tablete, aplikacije i e-igre i postaviti ograničenja. Savjeti se odnose na djecu mlađu od pet godina.

Mala djeca dobro razumiju povlačenje i pomicanje i vole biti na uređajima. Što je prilično zgodno za roditelje. Predaju ih djeci, koja onda postanu tiha i mirna, i lakše se je nositi s njima. Istraživači iz cijelog svijeta, međutim, jasni su u jednoj stvari: dojenčad i zasloni osjetljivi na dodir ne bi se trebali miješati.

 

utjecaj korištenja mobitela i tableta

 

A mališanima i predškolcima treba pristup svesti na minimum. Zapravo, smjernice American Pediatric Association i American Psychological Association preporučuju nula vremena pred ekranom. Ovo se odnosi na djecu mlađu od dvije godine. A po mogućnosti ne više od sat vremena dnevno za djecu mlađu od 5 godina.

 

Koji je negativan utjecaj korištenja mobitela i tableta kod male djece?

  • Ekrani zapravo nemaju veliku obrazovnu korist, pogotovo u usporedbi sa stvarnim kontaktom licem u lice s roditeljima i drugim skrbnicima.
  • Pokazuje se da ekrani zapravo usporavaju društveni i emocionalni razvoj. Djeca zapravo trebaju gledati prava lica koja su u interakciji i koja reagiraju na njih u stvarnom vremenu.
  • Vrijeme ispred ekrana povezano je s lošijim fizičkim zdravljem, jer se djeca manje kreću i obično jedu više. Često i lošije jedu kad su pred ekranima.
  • Postoji utjecaj na vid djece, kao i poveznica s lošijim navikama spavanja.
  • Pokazalo se da ekrani negativno utječu na znatiželju i kreativnost.
  • Korištenje ekrana stvara napade bijesa i probleme u ponašanju.
  • Utječe na pamćenje i učenje, i mogu promijeniti način na koji dječji mozak reagira na nagrade i društvene situacije, koji nisu dobri za optimalan razvoj.

 

Koje su prednosti?

 

utjecaj korištenja mobitela i tableta

 

  • Neki tvrde da se socijalne vještine mogu naučiti i da postoji određena obrazovna prednost.
  • Postoje i oni koji smatraju da je oslobađanje od stresa ono za što su ekrani dobri i da mogu pomoći u razvoju finih motoričkih vještina. Nešto od ovoga može biti istina, ali djeca mogu sve to dobiti u mnogo većim dozama daleko od ekrana.
  • Tu je i argument da bi djeca mogla ostati zaostala ako ne budu na ekranima. No čini se da većina djece vrlo brzo shvati kako rade, bez obzira na to kako i kada im se predstave ekrani.

 

Strategije koje bi mogle biti korisne za postavljanje dobrih ograničenja vremena pred ekranom:

 

 width=

 

1. Budite dobar uzor. Ako vaša djeca vide kako neprestano posežete za ekranom kako biste se zaokupili, naučit će se tako nositi sa svakim slobodnim vremenom koje ima.

2. Postavite odgovarajuća ograničenja s djetetom. Upotrijebite mjerač vremena kako biste držali vrijeme. To može biti u pećnici ili iPad funkcija odbrojavanja.

3. Nemojte nuditi uređaj kao nagradu. Na taj način željeti će uređaj samo još više, a ono što su morali napraviti da bi koristili uređaj, manje.

4. Dajte im odgovarajuće vrijeme, pažnju i aktivnosti daleko od ekrana. Žele vas više nego što žele vrijeme ispred ekrana, stoga im budite dostupni.

5. Pobrinite se da dobiju dovoljno aktivnog vremena – igranje, boravak vani, čitanje, kreativnost. Uključite ih i društveno. Što su im životi uravnoteženiji, to će ekrani biti manje problematični.

Zasloni su prilično fantastični, kada ih koristimo na zdrav način i u pravo vrijeme. Stoga isprobajte ove savjete kako biste svojoj djeci pomogli da odrastu s dobrim razumijevanjem kako uskladiti zaslone s drugim važnim stvarima u životu.

Izvor:https://parenting.sa.gov.au/easy-guides/toddlers-and-touchscreens-justin-coulson

POVEZANO: Zdrava pića za bebe i djecu prema njihovoj dobi