1. godina 2. godina 3. godina Djeca Kutak za tate Savjeti i njega

Koristite ljeto za učenje vaše djece vještina na otvorenom !

Koristite ljeto za učenje vaše djece vještina na otvorenom ! Bebe.hr portal

Nema bogatije učionice za učenje vještina na otvorenom od one u prirodi. Priroda može puno toga naučiti našu djecu. 

Naravno, tu su i konkretne vještine — čvorovi, paljenje vatre i prirodni mamci za ribolov koje možete pronaći u priručnicima za izviđače. Mekše vještine nisu ništa manje duboke: upravljanje i poniznost i kako “promišljeno živjeti”. Kad se sve zbroji, teško je precijeniti koliki utjecaj odnos s prirodom može imati na dijete.

Ipak, priroda može biti surova – hladna, mokra, i posve opasna učionica – a kao roditelji, moramo usmjeravati djecu. Stoga dajemo ideje kako kroz pustolovine vještina na otvorenom učiti djecu, dok istovremeno i vi kao roditelj istražujete.

Ideja 1# “Čitajte” more

Prije nego što netko može sigurno plivati ​​bilo bi dobro da nauči promatrati more, po mogućnosti iz uzdignute perspektive poput pristaništa, litice ili vrha stubišta. Čak i vrlo mala djeca mogu naučiti uočiti skupine ptica i riba u vodi. Odatle, lekcija prelazi na promatranje kako se morska voda kreće. Valovi su najočitiji, ali se može vidjeti i učinak vjetra na vodu, kao i prisutnost struje. Stvar je u tome da prije nego što dodirnete i osjetite vodu, proučavate je svojim očima. Učite ih da budu pažljivi i da ne samo žure u vodu.

 

Ideja 2# Organizirajte kamp

 width=

Osnovni zadaci u kampu mogu biti jednako iskustvo kao i avanturistički zadaci poput loženja vatre ili uspona na obližnji vidikovac. Svatko je odgovoran za zadatak u kampu kao što je pripremanje hrane, postavljanje šatora, pranje suđa ili odlučivanje o dnevnim aktivnostima.

U konačnici, organizirano i učinkovito kampiranje može pomoći djeci potaknuti povjerenje u prirodu. I uči djecu da svi moraju raditi zajedno kako bi proizveli visokokvalitetna iskustva u prirodi. Kako odrastaju, možete im davati odgovornost za organiziranje cijelog putovanja – poput obiteljske vožnje biciklom. Što im može dati osjećaj vlasništva na otvorenom, dodatno povećavajući njihovo samopouzdanje.

Ideja 3# Plivanje

Satovi plivanja u ranom djetinjstvu omogućavaju pristup (i ugodu) u najdominantnijem obliku prirode — našim rijekama, jezerima i morima. Kada već kao jako mala djeca nauče plivati možete zajedno provoditi vrijeme u vodi na razne načine. Bilo da zajedno plivate i brčkate se, ili guštate na luftićima.

 

Ideja 4# Upoznaj prirodu

vještina na otvorenom

Odgojite svoju djecu da upoznaju drveće koje živi u blizini. Možete u jesen zajedno skupljati lišće, donositi ga kući i stavljati između voštanih papira kako bi izradili “mali muzejski eksponat”. Možete na taj način učiti o drveću i biljkama na koje naiđete. Poznavanje imena biljke prvi je korak u uspostavljanju odnosa s njom. Što ne samo da pomaže u jačem povezivanju ljudi s prirodnim svijetom, već nas također potiče da zaštitimo vrste koje osobno poznajemo.

Kad odgajamo djecu, dajemo im plišane životinje, vodimo ih u zoološki vrt, njihovu pažnju usmjeravamo više na životinje nego na biljke.

 

Ideja 5# Sjedi s dosadom

vještina na otvorenom

Igre u prirodi na otvorenom daju mogućnost svladavanja važnosti nestrukturirane igre I vještina na otvorenom. Jednostavno pošaljete djecu da se igraju kod potoka. Koliko god da im bude dosadno ponovno ih vratite. Sami će iz dosade razviti ideje. Praviti mostove i brane, skakati, graditi utvrde i klizati se i vraćati prljavi.

Prava lekcija u ovom eksperimentu je da se vaša djeca nauče nositi s dosadom. Pustite li ih da se dosađuju, naći će nešto za raditi, otići će uloviti punoglavca. I oni to preuzimaju u svoj odrasli život. U smislu kako voditi ljude i kako biti kreativan, kako razumjeti posljedice, stvarne posljedice stvarnog svijeta, a ne ono što vam mama i tata govore.

 

Ideja 6# Budite u svom tijelu

 width=

Odlazak u prirodu na rijeku s drugim obiteljima vrijeme je kada se može pojasniti djeci da je ovo divljina, a ne vježbaonica u džungli. I da je nesreća jednostavna poput brzog putovanja do hitne pomoći. Stoga je potrebno da se brinu o svojim tijelima i jedno o drugome.

Učite ih autonomiji i osobnoj odgovornosti da se brinu sami o sebi, dok također imaju onaj kolektivni način razmišljanja koji vam je uvijek potreban na ekspedicijama. A također i u stvarnom životu — a to je da također moramo paziti jedni na druge. Jer ako se nešto dogodi jednome od nas, dogodit će se svima.

Postoji ta rodna predrasuda gdje djevojčicama govorimo da budu sigurne, a dječacima da to rade. Tako da je posebno dobro i za djevojčice da ih učimo da da osvijeste svoje tijelo i mogućnosti. Poruka je da ostanu u svom tijelu, i budu toga svjesni. I ponašaju se u skladu s tim. I to se može primijeniti na bilo što.

POVEZANO: Savjeti kako se pakirati za putovanje kada imate djecu