1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Koristite svoj govor tijela za bolju komunikaciju sa vašim djetetom

Koristite svoj govor tijela za bolju komunikaciju sa vašim djetetom Bebe.hr portal

Govor tijela i ton glasa ključni su dijelovi neverbalne komunikacije. Možete ih koristiti za slanje pozitivnih neverbalnih poruka i potvrđivanje onoga što govorite svom djetetu.

Kako bi razvili pozitivnu neverbalnu komunikaciju sa svojim djetetom donosimo par ideja.

 

Korištenje govora tijela za bolju komunikaciju

 

  • Dodirnite djetetovu ruku kako biste djetetu dali do znanja da ste zainteresirani i da vam je stalo do onoga što govori ili radi.
  • Okrenite se prema djetetu i koristite puno kontakta očima. Ovo kaže: ‘Poklanjam ti svoju punu pozornost’ i ‘Važan si mi’.

 

govor tijela

  • Sagnite se do razine vašeg djeteta. To pokazuje da želite biti blizu i pomaže vašem djetetu da se osjeća sigurno. Također pomaže kod kontakta očima, posebno za mlađu djecu.
  • Koristite svoj govor tijela kako biste djetetu pokazali da pokušavate razumjeti njegove osjećaje. Na primjer, ako vam se dijete nasmiješi, uzvratite mu osmijeh. Ako je vaše dijete tužno, kimnite glavom i sami izgledajte tužno. Ako vaše dijete izgleda frustrirano, uspostavite kontakt očima i koristite smiren, umirujući ton glasa.
  • U razgovoru s djetetom koristite ugodan ton glasa i opušteni stav tijela i izraz lica. Ovo šalje poruku da ste spremni slušati. Također olakšava vašem djetetu da uoči razliku kada niste zadovoljni njegovim ponašanjem.
  • Ako se vaše dijete voli maziti, onda mu omogućite to!

 

govor tijela

Ispravna neverbalna komunikacija može ojačati vaše riječi. Na primjer, osmijeh kada kažete ‘Dobro jutro’ šalje poruku da ste sretni što vidite svoje dijete. 

Ali ako vaša neverbalna komunikacija ne odgovara vašim riječima, vaše bi dijete moglo povjerovati u neverbalnu komunikaciju. Dakle, ako djetetu postavite pitanje, ali se okrenete kad dijete odgovori, dijete će vjerojatno misliti da niste baš zainteresirani.

 

govor tijela

Pozitivna neverbalna komunikacija također je važna jer pomaže vašem djetetu da nauči kako se odnositi i slagati s drugim ljudima, što je važna vještina za život. Na primjer, ako prema svom djetetu koristite topao, brižan govor tijela, to pomaže vašem djetetu da nauči kako izraziti ljubav. Ako prestanete s onim što radite kako biste slušali kada vaše dijete želi razgovarati, to pokazuje vašem djetetu kako ljudima posvetiti pozornost.

Ali negativna neverbalna komunikacija može poslati poruku da vam nije stalo ili da ne želite provoditi vrijeme sa svojim djetetom. Djeca se mogu osjećati odbačeno ili iznevjereno ako se to stalno događa.

POVEZANO: Kako pomoći djetetu da na zdrav način izrazi ljutnju