1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Lišajevi na vlasištu i na tijelu u djece: Simptomi i liječenje

Lišajevi na vlasištu i na tijelu u djece: Simptomi i liječenje Bebe.hr portal

Lišajevi na vlasištu i na tijelu u djece liječnici također nazivaju infekcijama tinea. Karakterizirani su prstenastim, crvenim i ljuskavim mrljama. 

Postoji povećan rizik od zaraze lišajevima ako je vaše dijete pothranjeno i ima lošu higijenu. Ima kontakt s drugom djecom ili kućnim ljubimcima koji imaju lišajeve. Bavi se kontaktnim sportovima, poput hrvanja i koristi zajedničke kupaonice ili svlačionice. Također infekcija tinea češća je kod ljudi i djece koji žive u toploj klimi

 

Kako se dijagnosticira lišaj?

Lišajevi se obično dijagnosticiraju na temelju povijesti bolesti i fizičkog pregleda vašeg djeteta. Lezije lišajeva su jedinstvene i obično omogućuju postavljanje dijagnoze jednostavnim fizičkim pregledom. Osim toga, liječnik vašeg djeteta može naručiti kulturu ili struganje kože lezije kako bi potvrdio dijagnozu.

Liječenje lišajeva

Specifično liječenje odredit će liječnik vašeg djeteta na temelju dobi djeteta, cjelokupno zdravlje i povijest bolesti. Kao i mjesta gdje se nalazi lišaj, i tolerancija vašeg djeteta na određene lijekove, postupke ili terapije

 

Lišajevi na vlasištu i na tijelu u djece

 

Liječenje lišajeva na vlasištu (tinea capitis) može uključivati ​​sljedeće:

  • Oralni antifungalni lijekovi. Ovaj lijek se obično propisuje četiri do osam tjedana. Neka djeca zahtijevaju dulje liječenje.
  • Korištenje posebnog šampona (za uklanjanje gljivica)

Ako je prisutan kerion ili ako vaše dijete ima sekundarni apsces ili bakterijsku infekciju, liječnik vašeg djeteta može naručiti dodatne lijekove, poput steroida, koji će pomoći u smanjenju otekline.

 

 width=

 

Liječenje lišajeva na tijelu, preponama i stopalima:

  • obično je lokalno antifungalno sredstvo
  • ili oralni antifungalni lijek.

Duljina liječenja ovisi o mjestu lišaja. Također imajte na umu da će bez obzira na područje liječenje možda trebati ponoviti.

POVEZANO: 4 načina kako rješavati prhut kod male djece na prirodan način